agricultura

Els pagesos auguren la pèrdua del 50% de la collita

Tot i això, creuen que podran arribar a la producció que tenen pactada amb la indústria

Els pagesos auguren la pèrdua del 50% de la collitaDolors Moreno

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de tabac d’aquesta temporada es preveu que pugui ser un 50% més baixa de la que s’havia previst, segons va confirmar el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andor­ra (APRA), Xavier Coma. En aquest sentit, va destacar que “portem dos anys dolents, primer per la Covid-19, que no es va poder fer el triatge del tabac tal com es fa sempre”, i pel que fa a la producció d’enguany va afirmar que es va veure afectada per un fong, “encara no tenim les xifres tancades i estem fent una enquesta als pagesos per saber l’afectació real, però pot ser de més del 50% de tot el que s’ha plantat”.

No obstant això, Coma va confirmar que “si no hi ha res de nou” es podrien assumir els compromisos que s’havien pactat amb la indústria tabaquera del país. En aquest sentit, el president de l’APRA va destacar que “hem de tenir en compte que la quota que havíem pactat amb els fabricants era de gairebé un 50% menys que l’any anterior, a causa de la Covid-19”, i va afegir que “els pagesos, quan es va arribar a aquest acord, ja teníem el planter encomanat i es va plantar tot igualment. I, per sort, gràcies a això podrem mitigar l’impacte que ha tingut en les plantacions el fong”. Amb relació a si s’havien pactat noves mesures amb el ministeri de Medi Ambient i Agricultura, Coma va comentar que “les ajudes que hi ha al sector són les mateixes que hi ha hagut cada any”, tot comentant que no serien determinants a l’hora de prendre cap decisió.

Assemblea ajornada

Pel que fa a l’assemblea general que l’Associació de Pagesos i Ramaders havia de celebrar demà, Coma va anunciar que es posposava. El motiu que va esgrimir el president era que, arran de les noves mesures per lluitar contra la Covid-19 elaborades pel ministeri de Salut, i després que aquest no els donés la confirmació que es pogués portar a terme com estava previst al Centre de Congressos, no es podia garantir la plena seguretat. Així doncs, l’elecció de la nova junta i la presentació dels comptes anuals hauran d’esperar. En relació amb la nova data, Coma va afirmar que “ara ens hem de reunir la permanent de la junta i veure quan es pot fer amb totes les garanties, o bé estudiar l’opció de fer-la de manera telemàtica”.

tracking