x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

Caiguda esperada del PIB del segon trimestre

Gallardo diu que la baixada del 21,6% d’Andorra segueix la dinàmica dels països de l’entorn
El PIB cau un 21,6% el segon trimestre, una xifra que no sorprèn Govern

El PIB cau un 21,6% el segon trimestre, una xifra que no sorprèn Govern

El PIB cau un 21,6% el segon trimestre, una xifra que no sorprèn Govern

Actualitzada 29/09/2020 a les 06:15
El PIB d’Andorra va caure un 21,6% durant el segon trimestre. Així ho va indicar el departament d’Estadística en les dades que va publicar ahir. Malgrat la forta davallada, el ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va manifestar que “lamentablement és el que podíem esperar després d’haver estat molt de temps amb un tancament de fronteres. Fins i tot els resultats podien haver estat pitjors. Hem de pensar que hem viscut una aturada sense precedents”.

Gallardo va afegir que des de l’executiu “treballem per tal que no s’hagi de produir cap més tancament, perquè no hi ha cap país que en pugui suportar un altre, i per això prenem mesures”. El ministre va mostrar comprensió amb els sectors afectats per les noves actuacions, però va dir que “som conscients que són difícils, però hem de pensar que estem invertint en el futur, per tal que no s’hagin de prendre decisions més dràstiques”. El titular de la cartera d’Economia va recordar que “som un país dimensionat pel turisme i el tancament de fronteres encara afecta més”, i va afegir que “el preocupant hauria sigut que només Andorra hagués tingut aquesta caiguda, però és un fet generalitzat arreu”. Cal recordar que en el mateix període de temps l’economia espanyola va registrar una caiguda del 21,5%, pràcticament el mateix que l’andorrana, mentre que la francesa ho va fer el 18,9% i a la Unió Europea el descens va ser del 13,9%.

En la mateixa línia que el ministre Gallardo es va manifestar el president de la CEA, Gerard Cadena, que va comentar que “en principi és la caiguda que esperàvem per a aquest segon trimestre”, i va recordar que “el primer, només amb dues setmanes de tancament, ja va registrar una baixada del 3,5%, per tant, amb tot l’abril tancat i el maig amb pocs sectors oberts era d’esperar una forta baixada”. No obstant això, el president de la CEA va comentar que “l’obertura del mes de juny ha servit perquè es pogués esmorteir una mica la caiguda”. Amb relació al tercer trimestre, que acaba dimecres, Cadena va comentar que “hem d’esperar que hi pugui haver una recuperació important, ja que l’estiu ha sigut molt bo. Tot i això, hem de pensar que aixecar el segon trimestre serà complicat”.

Construcció i serveis
Entre els sectors més afectats per la baixada del PIB del segon trimestre destaca el dels serveis i la construcció, que van caure un 23,5% i un 22,4%, respectivament. Sobre aquest fet, el president de la CEA va remarcar que el fet “que hi hagi hagut un tancament, i que no hi hagi hagut ni moviment de turistes ni de mercaderies, ha impactat fort tant en els serveis com en la construcció”. Baixant més al detall de les afectacions, el subsector que més va patir durant el segon trimestre va ser el que s’integra amb el comerç, l’hostaleria, el transport, la informació i les comunicacions, que globalment va caure un 36,5%, mentre que les activitats financeres, immobiliàries, professionals i tècniques van baixar prop del 18,7%, mentre que les administracions públiques, l’educació, la sanitat i els serveis socials van baixar un 7,9%.


Amb tot, Cadena va manifestar que “des de la CEA estimem que durant el tercer trimestre, i gràcies al retorn de l’activitat, la construcció pugui experimentar cert creixement, perquè ha sigut dels sectors que abans han tornat a engegar”, i va afegir que “també caldrà veure les inversions que el Govern tirarà endavant de cara al 2021”.
Etiquetes
Veure’n més
13
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts