neteja

La majoria de comuns defensa la taxa de tinença de gossos per mantenir el mobiliari urbà

Les corporacions afirmen que la proposta es troba en una fase embrionària i s’ha d’analitzar

La majoria de comuns defensa la taxa de tinença de gossos per mantenir el mobiliari urbàLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns defensen la implantació d’una taxa de tinença de gossos per mantenir i preservar el mobiliari urbà i sufragar les despeses públiques que generen els cans a la via pública. Així ho van afirmar al Diari els cònsols majors d’Ordino, Sant Julià de Lòria i la Massana, Josep Àngel Mortés, Josep Majoral i Olga Molné, respectivament. “No és una taxa pels excrements dels gossos, seria un impost perquè els propietaris dels animals col·laboressin amb les despeses que genera la seva gestió per als comuns”, va puntualitzar Mortés.

En la mateixa línia, Majoral va assenyalar que la proposta de la taxa recau en una qüestió de corresponsabilitat ciutadana. “Per crear una taxa hi ha d’haver alguna cosa que ho justifiqui, i en aquest cas nosaltres apel·lem a l’increment dels costos de neteja, la disposició de bosses de brossa per als excrements de cans i la reposició del mobiliari urbà, ja que l’orina dels gossos és àcida i malmet tot allò que és metàl·lic amb el pas del temps”, va matisar. Per la seva banda, la cònsol major massanenca va apuntar que la filosofia de la taxa va en la línia de disposar d’una parròquia més neta i harmoniosa, i per fomentar una bona convivència social. Així doncs, va exposar que amb la recaptació “podrem tenir més recursos per dotar-nos de mecanismes de control i disposar d’espais i carrers nets, i donar un millor servei a les persones que tenen cans i compleixen la normativa”.

En referència al comú de Canillo, Francesc Camp va manifestar que “tenim la voluntat d’estudiar-ho” i en una pròxima reunió de cònsols es debatran els paràmetres i els criteris de la taxa. “Crec que hem de ser prou curosos de veure qui ha de pagar i amb quins criteris, com per exemple per quina mena d’animals s’haurà d’abonar l’import i, sobretot, quin serà el cost”, va indicar. En aquest sentit, Majoral va exposar que la taxa tindrà un preu fix anual i “vam comentar que l’import podria variar depenent de la mida i el pes de l’animal i quines excepcions es podrien fer. Tot i això, la proposta encara es troba en un estadi molt embrionari”.

Quant a les corporacions liderades per Conxita Marsol i Laura Mas, van manifestar que encara és prematur realitzar alguna valoració sobre la proposta i no van voler fer declaracions. Per la seva banda, cal recordar que la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ja es va pronunciar al respecte sobre la qüestió, afirmant que hi estan en contra, ja que des del PS consideren que és una mesura que posa tothom al mateix sac i no tots els propietaris de gossos són incívics, i “no crec que s’hagi de tractar tothom de la mateixa manera”.

tracking