Josep Maria Cabanes

“Els caçadors veuen una falta de respecte llençar l'isard”

El president dels caçadors condemna el fet "esgarrifós" de l'abocament dels sis animals

“Els caçadors veuen una falta de respecte llençar l'isard”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Setmana de l’Isard es va tancar amb una gran polèmica: l’abandó de sis animals en un barranc de l’Aldosa de la Massana, cosa que va provocar gran indignació i crítiques. En parlem amb el president dels caçadors, Josep Maria Cabanes, després de la condemna dels fets per part de la federació.

Senyor Cabanes, exactament què va passar perquè s’abandonessin aquests isards?

Separaria els fets en dues fases. Fa anys la UE va prohibir deixar animals a les muntanyes i després ho va autoritzar per tal que els rapinyaires tinguessin menjar. Aquí es pot abandonar animals amb la supervisió del cos de banders. L’Isard és diferent, s’han de baixar sencers i fer la certificació al cos de banders.

Per què creu que hi hagut aquesta onada d’indignació?

Perquè l’isard és el rei dels Pirineus, l’emblema d’Andorra. És el que sempre hi ha hagut al país, ja que la resta d’espècies han arribat després. Nosaltres el respectem moltíssim. Hem treballat perquè hi hagi molts isards a les nostres muntanyes; i ara el col·lectiu de caçadors se sent humiliat, se sent insultat, per aquesta falta de respecte a l'isard. Tirar-ne sis a un barranc tothom interpreta que és una falta de respecte absoluta al rei de les nostres muntanyes

Aquest fet malmet la imatge de la Setmana.

Hem aconseguit que la Setmana de l’Isard sigui perfecta; hi ha dues colles que no han anellat tenint anelles, i també ho condemnem. Ha sigut immaculada per al 99,99% dels caçadors, i hi ha hagut aquest 0,01 que ha trencat la bona sintonia de la Setmana. I aquest fet és esgarrifós, ja no per a la població i els ecologistes, sinó insultant per als caçadors, que així ens ho han fet arribar molts socis a la federació. I ho condemnem. L’insult a l’isard ningú el vol passar per alt. Estem davant d’un fet esgarrifós.

S’han reunit ja amb el ministeri de Medi Ambient per tal de tractar els fets?

Ho vam fer dijous. Va ser una reunió puntual d’aquest fet. La ministra se sentia totalment humiliada i insultada i tenia la mateixa sensació que nosaltres, que la feina que fem tot l’any en un moment s’esvaeix. I aquí és on ells miraran quina és la sanció que imposaran. Hem de tenir en compte que abandonar animals a la muntanya és legal, però tirar sis isards d’aquesta manera, al costat d’un poble, fa mal als ulls i al cor. S’havia de gestionar amb el cos de banders, perquè això és un fet puntual i esgarrifós. Jo no recordo haver vist mai una situació com aquesta. Segurament s’aplicarà una sanció per abocament de residus, però això és competència del ministeri.

Sovint se’ls acusa de caçar massa. Què en pensa?

Això no és així, perquè nosaltres a banda fem una tasca de control de totes les espècies, perquè com he dit la nostra voluntat és que hi hagi molt de tot a les nostres muntanyes. I per això ens preocupem pel trencalòs, per l’àguila daurada... i també per espècies que malmeten pastura i conreus com els senglars, que se les ha de controlar. La tasca que fem és estudiada i meditada, tot i que sempre hi ha l’excepció dels furtius que condemnem.

Amb qui planifiquen les actuacions?

A banda del ministeri de Medi Ambient i del cos de banders, és un orgull perquè estem treballant amb grups ecologistes com Apapma, que venen a la comissió de caça, i sempre ens fan aportacions que són molt interessants. Hi ha molt bona sintonia. I jo convidaria qualsevol persona que tingui dubtes que vingui amb nosaltres i col·labori de primera mà amb les feines de repoblament que estem fent.

tracking