debat d'orientació política

DA i el PS s'enfronten per la política d'habitatge

La majoria insta Govern a demanar als cònsols més incentius per a la construcció i els socialdemòcrates veuen ingerència de poder

ensenyat i pintat ahir al consell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat d’orientació política va concloure ahir amb l’aprovació de setze de les vint-i-una propostes de resolució presentades pels grups parlamentaris. El punt més candent va tornar a ser la falta d’habitatge de lloguer a preu assequible, que va centrar una picabaralla entre el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, i el socialdemòcrata, Pere López. L’enganxada va sorgir arran de la proposta de resolució dels grups de la majoria en què s’insta Govern a demanar als cònsols que s’impliquin més per solucionar la problemàtica del lloguer amb incentius per a la construcció i sobre la qual els socialdemòcrates es van abstenir. Segons va argumentar López, el seu posicionament s’explica perquè al seu entendre la proposta pot “entrar en conflicte amb la independència dels comuns i la seva pròpia autonomia per decidir dins de la seva pròpia parròquia les accions escaients en matèria de construcció d’habitatge”.

La cessió de terreny

Un raonament que no va convèncer Enseñat. El demòcrata va assegurar que “es tracta de sumar a través de totes les institucions”, i va posar com a exemple que el comú d’Encamp hagi rebaixat la cessió obligatòria per incentivar la construcció i va retreure als socialdemòcrates que l’únic comú del seu color, el d’Escaldes-Engordany, “no només no l’ha baixat, sinó que té la cessió més elevada”. La resposta de López no es va fer esperar i va reiterar que el fet que el Consell General “digui als comuns què han de fer és afectar directament la seva independència”.

A més, va afirmar que la reducció de cessió “només afavoreix el promotor, però va en perjudici de la ciutadania, que perd aquest espai de titularitat pública”. “Si a més la reducció de cessió es fa sense cap condicionant sobre el preu de l’habitatge hi ha un claríssim perjudici per als ciutadans”. Un argument que Enseñat va rebatre, afirmant que el socialdemòcrata “és totalment desconeixedor de l’única parròquia que lideren”, i ho va atribuir a “una rivalitat entre dues persones, que potser una substituirà l’altra”, amb referència a Rosa Gili.

Més atenció a les víctimes

Més enllà de l’habitatge, el darrer dia del debat va permetre l’aprovació de bona part de les propostes de resolució, entre les quals instar l’executiu a treballar per dotar de més recursos l’àrea d’atenció a les víctimes de violència de gènere i fer formacions específiques als agents que intervenen en la matèria com ara policia, justícia, educació o comuns (PS). També es va aprovar una proposta en el mateix sentit relacionada amb la salut mental després d’agrupar una iniciativa de la majoria i una de terceravia. D’altres aspectes que el Govern té l’encàrrec d’estudiar tenen relació amb la dependència de la gent gran (terceravia), un pla d’infraestructures a mitjà i llarg termini (PS), així com la ratificació de certs articles de la Carta Social Europea i de l’Organització Internacional del Treball (PS). També es va aprovar per assentiment que es revisi el pla nacional de drogodependències (DA), l’impuls per a la digitalització (L’A) i els estudis per a nous sectors d’activitat, com el cultiu de cànnabis, així com la creació d’un fons sobirà (CC). D’altres projectes aprovats van ser explorar les connexions des de l’aeroport de la Seu amb Madrid, París i Lisboa (CC), i analitzar les necessitats de transport dels estudiants a l’estranger en el marc de la Covid-19, tenint en compte que hi ha companyies que han eliminat horaris (terceravia).

Per contra, els vots dels grups que donen suport al Govern van servir per desestimar la proposta del PS perquè Govern incrementi les pensions fins al salari mínim als jubilats amb 40 anys treballats al país, així com també les d’invalidesa. També es va rebutjar l’estudi sobre les mancances al poder judicial (terceravia), el pla per millorar el transport públic (PS) o l’estudi del funcionament de la història clínica (terceravia).

APROVAT

Dotar de més recursos l’àrea d’atenció a les víctimes de violència de gènere (PS).

Elaborar un pla integral de dependència i atenció domiciliària (PS).

Ratificar les disposicions pendents de la Carta Social Europea i el conveni de l’Organització Internacional del Treball (PS).

Actualitzar l’informe sobre les drogodependències (DA).

Garantir el desenvolupament sostenible (DA).

Estudiar el cultiu de cànnabis i la creació d’un fons sobirà (CC).

Pla per digitalitzar les empreses i les activitats d’emprenedoria (L’A).

Major concertació de mesures entre Govern i els comuns per fomentar l’habitatge (DA i L’A).

Fomentar els vols regulars des de l’aeroport de la Seu i estudiar altres infraestructures (CC).

Instar a negociar amb la UE un ampli acord de cooperació (terceravia).

Garantir la connexió amb Tolosa per als estudiants a l’estranger (terceravia).

Potenciar valors com la resiliència, l’empatia o el respecte a les escoles (terceravia).

Pla nacional d’inversions a mitjà i llarg termini per definir les infraestructures estratègiques (PS).

DESESTIMAT

Pla de millora per al transport públic (PS).

Estudi sobre les mancances existents en el poder judicial abans del juny del 2021 (terceravia).

Estudiar i Millorar els problemes de la història clínica compartida abans del juny del 2021 (terceravia).

Programes per fomentar l’activitat física de la gent gran (terceravia).

Augmentar les pensions fins al salari mínim per als jubilats amb més de 40 anys treballats al país i també per a les pensions d’invalidesa (PS).

DA i el PS s'enfronten per la política d'habitatge

tracking