x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Economia

Préstec de 12 milions del Banc de Desenvolupament

L'organisme europeu dona ajuda a Andorra per cobrir les despeses associades a la pandèmia
El préstec permetrà sufragar despeses de material sanitari.

Préstec de 12 milions del Banc de Desenvolupament per la Covid

El préstec permetrà sufragar despeses de material sanitari.

Fernando Galindo
Actualitzada 25/09/2020 a les 17:32

El Consell d’Administració del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) ha aprovat aquest migdia un préstec per valor de 12 milions d’euros que anirà destinat a cobrir totes aquelles despeses associades a la Covid-19 en matèria de salut. En aquest sentit, la sol·licitud que Andorra va traslladar el passat mes de juny ha estat validada per l’ens i només resta que el Govern traslladi la documentació legal per a rubricar l’acord. D’aquesta manera, Andorra podrà disposar del fons fins al 31 de desembre de 2021 i l’accés a aquest probablement estarà actiu a partir de novembre. El ministre de Finances, Eric Jover, ha destacat "la rapidesa amb que s'ha pogut concertar l'operació" i ha elogiat la bona feina "dels tècnics del BCDE i del Govern". El ministre ha recordat que fins al maig, Andorra no era membre de la institució financera. Pel que fa als terminis, jover ha comentat que "es retornarà durant 15 anys" però que s'estava negociant que hi hagués un període de carència. En relació als tipus d'interès, el ministre ha comentat que "no està tancat" però que "evidentment estarà per sota dels de banca comercial".


Finalment, Jover ha recordat que "el Govern no necessitava aquests diners per fer front a les despeses de la Covid-19, però ens servirà per mantenir l'estratègia de diversificació de deute". Amb aquest préstec es vol cobrir les despeses sanitàries que ha hagut d’assumir l'executiu per combatre la Covid-19 i alhora poder fer front a eventuals necessitats que es derivin pròpiament de l’evolució de la pandèmia. Per aquest motiu, des del CEB contemplen fins a sis blocs on es podrien destinar els 12 milions d’euros; la contractació de nou personal sanitari (metges, infermeres i auxiliars d’infermeria); la remuneració de les hores extraordinàries de personal mèdic i no mèdic; l’adquisició d’equipament mèdic; el subministrament de material farmacèutic com medicaments o proves diagnòstiques; l’equipament de material de protecció individual com mascaretes, guants o gel hidroalcohòlic; i, en darrer lloc, l’ampliació de llits d’UCI.

Com a tasca de control, el CEB exigirà de forma semestral uns informes de seguiment per demostrar que no hi ha cap ús fraudulent dels diners. Per tot plegat, el governador del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, Rolf Wenzel, va expressar la importància de “millorar la resiliència del sistema de salut” del país donant suport econòmic perquè “els serveis públics vitals es mantinguin operatius”. Així mateix, cal recordar que Andorra és membre del CEB des del passat 26 de maig i compta amb una participació del 0,09% del capital al haver abonat una quota de 2,8 milions d’euros per a la seva adhesió.

  • #10 Diners per mascaretas xinesas?
    (25/09/20 21:14)

    El CEB no resoldrà el problema endèmic d'Andorra, en tot cas ho agreujarà amb els seus interessos.

    Respondre
  • #9 peis peis
    (25/09/20 20:26)

    dona ajuda...pero com dieu aquestes paraules...
    un banc no dona ajuda..

    Respondre
  • #8 Que no pari la festa, ole, ole i ole....!!!
    (25/09/20 18:13)

    Sense tabac, banca ni turisme, només ens queda vendre el país o cedir davant el terrorisme de l'especulació financera internacional, que arriba a Andorra en forma de crèdits, mentre l'administració segueix engreixant més si cap.

    Respondre
  • #7 Dinerets per pagar el règim castrista
    (25/09/20 16:40)

  • #6 Neocons
    (25/09/20 16:07)

    Robar és un delicte, però arruïnar un país només es considera "mala gestió" Winston Churchill

    Respondre
  • #5 Ciutadà Andorrà
    (25/09/20 16:01)

    Es molt facil criticar ara, que si ens hem venut que si ja ens podem vendre a Espanya, a mi hem fan gracia aquests comentaris, peró dic una cosa com penseu que el pais pot fer front a aquesta pandemia? Fabrican bitllets ? La cosa no funciona així, us poso dos exemples Espanya Portugal i mes paisos rebrant millons de la (UE) que tot i aixó no arribaran per fer front a tota la pandemia , doncs si dos paisos molt mes grans que Andorra amb mes industria necessiten suport financer extern , imagineu - vos Andorra amb lo petit que es i la nula industria que tenim, com no hem de demanar ajuda externa,jo suposo que a Govern tampoc l hi a fet gaire gracia haver-ho de fer, a ningú li agrada demanar ajuda a un altre.
    Una altra cosa que també ho miris per on ho miris ho pagarem tots ja sigui via impostos o com sigui per que tot aixó s ha de retornar...
    Ara si faria un altre comentari les obres no necessaries ni urgents tipus tunels aeropots tren etc... deixar totes aquestes idees per un futur

    Respondre
  • #4 andorra
    (25/09/20 15:10)

    ens podem vendre a catalunya-espanya, jo ho hem mig fet?? crec que hi hauria interès

    Respondre
  • #3 Tio Gilito
    (25/09/20 14:47)

    Ja podem llogar els serveis sanitaris dels cubans, és molt progre i quedarem bé amb iberoamèrica, crec recordar que costaven al voltant dels 400 mil euros.

    Respondre
  • #2 Andorra post Covid
    (25/09/20 14:42)

    En breu serem rescatats per algun organisme, no podrem ni pagar els interessos del primer any.

    Respondre
  • #1 spot
    (25/09/20 14:17)

    que ho pagarem car tot això

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts