Política

El Consell encomana al Govern reforçar l'atenció de violència de gènere

Enfrontament d'Enseñat i López per la cessió fixada pel comú d'Escaldes per edificar

Josep Pintat i Pere López conversant abans de l'inici de la sessióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Debat d'Orientació Política ha acabat amb l'aprovació de setze de les propostes de resolució presentades pels grups parlamentaris amb diverses modificacions dels enunciats per sumar acords. Una de les propostes que ha tirat endavant després de transaccionar el text és la que havia presentat el PS per demanar al Govern el reforç del servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere, dotant-lo de més personal i augmentant la formació per a tots els agents implicats en el procés d'atenció a les persones maltractades.

Els grups han acceptat per unanimitat que es revisi el pla nacional de drogues, l'impuls per a la digitalització i la creació d'una zona franca, l'elaboració d'un pla de dependència per prioritzar l'atenció domiciliària a la gent gran i que s'estudiï la ratificació de diversos punts pendents de la Carta Social Europea a més d'analitzar la possibilitat de signar el conveni de l'OIT. Els vots de la majoria de demòcrates, liberals i Ciutadans Compromesos han servit per rebutjar la proposta del PS perquè Govern incrementi les pensions fins al salari mínim als jubilats amb 40 anys treballats i les d'invalidesa. Pere López ha lamentat que s'hagi descartat la petició sense analitzar el cost que representaria.

L'habitatge ha estat el tema que més debat ha suscitat per la picabaralla entre Carles Enseñat i Pere López. La majoria ha rebutjat la iniciativa socialdemòcrata de fer un pacte d'Estat i la proposta per abordar el problema de la falta de pisos i s'ha aprovat la dels grups que donen suport al Govern perquè els comuns s'impliquin en la política d'habitatge. Enseñat ha lloat que Encamp hagi baixat la cessió per a la construcció de pisos de lloguer i ha criticat que Escaldes té el percentatge més elevat del país. La resposta de López ha estat que no és el Govern ni el Consell qui ha de marcar als cònsols la cessió urbanística que han de tenir i que rebaixar-la només és un benefici per als promotors i perjudica a tots els ciutadans perquè es perden espais per a equipaments públics. Afirmacions que Enseñat ha rebatut assegurant que detectava que el president del grup socialdemòcrata no es comunica amb la cònsol de l'únic comú que té el PS, Rosa Gili, per la rivalitat que existeix entre ells pel fet que Gili pugui ocupar el càrrec de López perquè la cessió vigent a Escaldes és econòmica i, per tant, no suposa obtenir més terrenys de titularitat comunal. El socialdemòcrata ha afirmat que ha estat en comunicació amb la cònsol escaldenca precisament per consensuar la proposta que han presentat sobre habitatge.

Interpretació "flexible"

La sessió del Consell ha finalitzat amb discrepàncies entre la síndica general i el cap de Govern. Xavier Espot ha demanat intervenir en el debat per les al·lusions que s'han fet sobre el que ha dit aquests dies davant els parlamentaris i perquè tot i que no el corresponia veia que s'estava fent una interpretació "flexible" del reglament. Roser Suñé ha afirmat que podia intervenir però que no estava d'acord amb l'observació de la interpretació flexible ja que s'estava seguint el que marca el reglament. Afirmació a la que s'ha afegit López precisant que el cap de Govern pot intervenir quan vulgui tot i que no ho prevegi el reglament en aquest punt de la votació de propostes. Espot ha insistit que s'estava anant més enllà del que preveu el reglament perquè no s'estava explicant el sentit del vot sinó que s'estava aprofitant [en referència a López] per exposar de nou arguments polítics sobre perquè han presentat les propostes i ha manifestat que no contravindria el reglament i no intervendria en la sessió.

Suñé ha reiterat que podia parlar i el cap de Govern ha tornat a declinar el torn de paraula al·legant que ja tindrà ocasió de fer les puntualitzacions que volia plantejar per les afirmacions que havia fet López.


tracking