x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Neteja

Onada de rebuig vers la taxa per la tinença de gossos dels comuns

La campanya de ‘change.org’ recull més de 3.400 signatures en 24 hores
Onada de rebuig vers la taxa per tenir gossos

Onada de rebuig vers la taxa per tenir gossos

Onada de rebuig vers la taxa per tenir gossos

Fernando Galindo
Una noia passejant el gos, ahir.

Onada de rebuig vers la taxa per tenir gossos

Una noia passejant el gos, ahir.

Fernando Galindo
Actualitzada 19/09/2020 a les 06:12
La taxa per la tinença de gossos que volen impulsar els comuns ha suposat una onada de queixes i de rebuig que s’ha expressat tant des de les xarxes socials com a través de change.org, on es va crear una campanya en contra de la mesura que ahir al vespre havia recollit més de 3.400 signatures. Entre aquestes hi havia la de Jael Pozo, veterinària i exconsellera de Cultura de la Massana, que va explicar al Diari que “és una mesura que farà que la gent sigui reticent a identificar els animals amb el microxip, que és una tasca en què fa molt temps que treballem tant el Govern com els veterinaris”. En aquest sentit, precisava que els propietaris seran reticents a registrar la seva mascota –una gestió que té un cost d’uns nou euros– perquè no es tingui constància que tenen un gos i així no hagin de pagar la taxa. “Al final pagarà aquell qui és cívic, posa el microxip a la mascota, recull les tifes i porta una ampolla d’aigua per als orins”, indicava. A més, destacava que “la taxa no fomenta les adopcions en un moment en què hi ha hagut un increment de l’abandó”.

Una taxa discriminatòria
L’exconsellera de comú també valorava que la taxa és discriminatòria: “No ens plantejaríem mai que els que són pares paguin un impost pels parcs infantils.” “Si s’ha detectat que es necessita incrementar la neteja, que s’apugi el foc i lloc a tothom i que això es reverteixi amb més serveis a la parròquia. Oi que no es fa pagar una taxa als fumadors per les burilles o als qui fan botellón i deixen la brossa al carrer o hi orinen?”, argumentava. “Si ens posem a fixar taxes per col·lectius ens farem mal”, subratllava. Tanmateix, dubtava de si la mesura afectarà les colles de caçadors: “A ells també els faran pagar la taxa o se’n podran deslliurar argumentant que tenen molts gossos? Són gent de poder i alguns no estan declarats com a nuclis zoològics, no se’ls aplicarà la taxa?”


Finalment, Pozo apuntava que els comuns no han destinat recursos a la creació d’espais per als gossos: “Els pipicans que tenim estan molt lluny dels que he vist en alguns països, aquí són un niu de malalties infeccioses perquè ni tan sols reuneixen les condicions d’higiene necessàries. En alguns països són espais verds on hi ha arbres, zones d’agility i l’espai està ben protegit perquè els gossos no s’escapin, fins i tot n’hi ha amb berenadors”.


Per la seva part, Lluís Ferreira, president de l’Associació de Consumidors, indicava que “la higiene dels carrers es paga amb el foc i lloc i ja hi ha un mecanisme per perseguir els incívics; però com que això dona feina és més fàcil imposar una taxa nova”. Amb tot, valorava que si s’aplica la taxa els comuns també hauran de tenir més obligacions i tenir els pipicans ben condicionats.

 
REPORTATGE
Justos per pecadors
La majoria dels propietaris de gossos no han encaixat bé la notícia de la taxa que els comuns els volen imposar, i és que gairebé tots defensen que la mesura farà “pagar justos per pecadors”. En aquest sentit, la Loli indicava que “sempre duc l’ampolla d’aigua i les bossetes en una motxilla i no trobo just que em facin pagar una taxa pels que fan malament les coses, penso que el que haurien de fer és tenir més gent controlant els qui ho fan malament”. En la mateixa línia, el Guillermo apuntava que “no ho veig bé perquè jo ho netejo tot, al final si en comptes de multar els incívics ens posen una taxa acabarem embrutant tots i argumentarem que ja paguem perquè es netegi”.


Per la seva part, l’Àngel valorava que “ja paguem prou i hi ha molta gent que va justa al país perquè ha de pagar el pis, la llar d’infants, l’escola i el menjar. Andorra no és un país barat i hem d’assumir veterinaris i altres despeses, al final hi haurà gent que no ho podrà assumir i optarà per abandonar els animals”. I l’Àlex Bandera valorava que “la taxa que proposen és una presa de pèl, el que han de fer els comuns és ser més estrictes i multar els incívics, tant residents com turistes”. “Si la mesura és per la higiene, trobo penós que no s’apliqui als qui llencen burilles, xiclets o brossa a terra, espero que no sigui una mesura per treure els calés”, afegia. Un posicionament al qual se subscrivia Roger Plana, a qui li va estranyar la mesura en si: “Trobo més normal que es multi els qui ho fan malament que no que imposin una taxa per a tots.”

Finalment, Francesc Soler no veia malament la proposta: “Hi ha gent molt incívica i si ha de servir per tenir els carrers més nets, benvinguda sigui. Si l’apliquen, la pagaré.”
Etiquetes
  • #52 FuZe
    (22/09/20 21:08)

    Tamarrolandia va dir..
    I si enganxes un borratxo pixant a les rodes també el matarás? Tinguem una mica de seny abans d'escriure segons quines coses 

    Respondre
  • #51 Gregorio
    (20/09/20 02:42)

  • #50 Gregorio
    (20/09/20 02:25)

    Yo tinc gos peri aquí hi ha algun inteligent que se ha quedat sense anar en ferrari a la pandemia y ara busque calers sota les pedres. Si volen taxa que u fasin amb els nou comprats no amb els que ya en tenim.

    Respondre
  • #49 Blanca
    (20/09/20 00:35)

    Sí a la taxa, espero que els comuns no cedeixin.

    Respondre
  • #48 Tati
    (20/09/20 00:00)

    Tanbien hay muchas personas más guarras que los animales. Porque esas personas no escupen en su casa i tiran papeles o mean en la calle no los multan.... Con los tiempos que corren que gilipolleces con cobran dentro
    de poco cobrarán por salir de casa..... Anda ya!!!!!

    Respondre
  • #47 Antoni
    (19/09/20 23:02)

    Molt rebombori per la taxa..!
    I ja tenent un seguro tots aquets gossos...? Si s'escapen ,mosseguen o creen un accident..!
    M'agradaria poder lo averiguar..!
    Tindríem sorpreses....

    Respondre
  • #46 Maria
    (19/09/20 22:38)

    Sisi que paguin

    Respondre
  • #45 Tamarrolandia
    (19/09/20 20:03)

    Què pixin a les rodes dels vostres cotxes o a la porta de la vostra casa...... si engamxo un gos pixant al meu cotxe el mato..... tal cual....

    Respondre
  • #44 Marcos
    (19/09/20 18:43)

    Dejad de apoyar la queja esta que la mayoría de la población está de acuerdo con la tasa? Comuns, seguid con el proyecto por favor que es necesario

    Respondre
  • #43 josep
    (19/09/20 18:02)

    Em sembla molt bona iniciativa! Espero que els comuns no cedeixin a la pressió

    Respondre
Veure’n més
52
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts