x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Reunions socials de fins a 10 persones

Les trobades en l’àmbit privat i públic, independentment de si hi ha vincles familiars, queden restringides a partir de dilluns
Congregació de persones en un bar de l'avinguda Meritxell.

Limitades les reunions socials a deu persones

Congregació de persones en un bar de l'avinguda Meritxell.

Fernando Galindo
Actualitzada 19/09/2020 a les 06:23
El Govern torna a moure fitxa en aquesta incessant partida d’escacs contra la Covid-19. A partir de dilluns, tal com va anunciar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el Govern restringirà les trobades socials, tant en l’àmbit privat com en el públic, fins a les deu persones, amb independència de si existeixen vinculacions familiars entre elles. El decret ja va ser ahir publicat al BOPA i únicament estableix excepcions en casos que “es tracti d’activitats que disposin de protocols sanitaris i mesures d’higiene i prevenció legalment establerts”. Així mateix, el text també deixa palès que l’incompliment d’aquesta mesura se sancionarà d’acord amb la Llei de sanitat.

“No ens hem d’alarmar si fem les coses bé, però toca fer un pas més per restringir la vida social”, va afirmar el ministre, qui va emplaçar la població a limitar les interaccions als grups de convivència ja preestablerts. Sobre aquesta qüestió, Benazet va comentar que la mesura se circumscriu a activitats socials com “casaments, comunions o batejos”, i va aprofitar per recalcar que “a les terrasses del bar no s’hi pot estar dempeus, sinó assegut”. Per un altre costat, el titular de Salut va eximir d’aquesta normativa les activitats de caire esportiu i cultural, que podran seguir amb un aforament màxim de 50 persones, atès que “no s’ha detectat un risc especial”. A tall d’exemple, va assegurar que les mesures de seguretat adoptades en el concert d’Ainhoa Arteta o a l’Spartan Race “van ser excel·lents”.

Auge de casos simptomàtics
Com s’ha reiterat en diverses ocasions, les directrius governamentals van en la línia d’adoptar decisions en funció del caràcter evolutiu de la crisi sanitària i en aquests moments, segons el parer de Benazet, “tenim la sensació de cert nivell d’amenaça” sobre el sistema sanitari. En aquest sentit, el ministre va assegurar que els rastrejadors estan detectant “un major nombre de casos simptomàtics que asimptomàtics”. Per tot plegat, el titular de Salut va admetre que “estem perdent una mica la traçabilitat del virus”. De totes maneres, Benazet sí que va assenyalar tres “focus d’infecció”: terrasses dels bars, reunions familiars i activitats dirigides al gimnàs.


Per contrarestar aquests efectes, Benazet va anunciar que des d’avui el laboratori ubicat a la cinquena planta de l’aparcament de Prat de la Creu concentrarà totes les proves diagnòstiques –el CAP de la Sardana s’hi traslladarà els pròxims dies–. D’aquesta manera, la voluntat de Salut és evitar les imatges de cues que s’han succeït per realitzar-se una TMA. Pel que fa a l’horari, entre setmana hi haurà quatre stop labs entre les 8.00 i les 20.00 hores, mentre que el cap de setmana en romandran dos d’operatius en una franja horària compresa entre les 9.00 i les 17.00 hores.


En darrer lloc, Benazet va recordar que el telèfon 821 955 seguirà actiu per sol·licitar una cita prèvia, tot i que va puntualitzar que el circuit mèdic que han de seguir les persones que tenen símptomes és el de trucar al metge referent.

 
LA POLICIA IMPOSA 256 SANCIONS PER L'ÚS INCORRECTE DE LA MASCARETA
Des de l’entrada en vigor del decret del 15 de juliol que regula l’obligatorietat de dur mascareta a la via pública, el cos de policia ha imposat un total 256 sancions a persones que no feien un ús correcte de la mascareta, a les quals s’ha obert un expedient que comporta el pagament d’una multa de 100 euros, segons les dades facilitades per part del Govern. Concretament, un total de 141 infraccions han estat per no portar la mascareta i 91 per fer-ne un ús inadequat. Així mateix, 13 dels casos s’han detectat entre persones que no la duien posada o la portaven incorrectament en vehicles quan anaven acompanyats de no convivents i nou corresponen a ciclistes que no duien la protecció o la portaven inadequadament en zona urbana.

A més, s’ha constatat una infracció d’una persona per organitzar activitats que superen les 50 persones i alhora permetre concentracions de persones a l’exterior d’establiments de restauració, bars i pubs sense que es respecti la distància de seguretat i l’ús de la mascareta. Finalment, també es va interposar una sanció a una persona que no portava la mascareta o la duia inadequadament com a usuària de motocicleta que no portava un casc integral dins del nucli urbà.
Etiquetes
Veure’n més
34
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts