Política

Andorra avança per convertir-se en el 190è país de l'FMI

El Consell General ha aprovat l’adhesió en un debat parlamentari tens entre Jover i López

El ministre de Finances, Eric Jover, aquesta tarda al Consell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha fet un pas important per convertir-se en el 190è membre de ple dret del Fons Monetari Internacional (FMI). El Consell General ha aprovat aquesta tarda, amb 20 vots a favor (DA, L'A, terceravia i CC) i 6 en contra (PS), la proposta d’adhesió al Conveni constitutiu de l'FMI després d'un debat parlamentari especialment tens entre el ministre de Finances, Eric Jover, i el president del grup parlamentari del PS, Pere López.

En aquest sentit, el titular de finances ha reivindicat l’adhesió a l’organisme pel seu “reconeixement internacional” i la “millora de ratings del país”, quelcom que segons Jover tindria “un impacte directe en les finances públiques”. Pel que fa als números, el ministre ha assegurat que la quota d’adhesió a l’FMI és de 98,2 milions d’euros, dels quals ha sostingut que Andorra haurà de dipositar 24,6 milions d’euros en un banc de Washington en els primers sis mesos posteriors a l’adhesió. Pel que fa a la quanitat que s’haurà de bloquejar, Jover ha afirmat que serà de 259.838 euros en comptes bancaris del Principat, mentre que el cost anual per pertànyer a l’organisme serà de 4.609 euros. “Avui fem un pas més per construir els elements que ens fan un Estat més resilient i més solid de cara al futur”, ha declarat Jover. Al seu torn, la bancada de la majoria ha replicat els beneficis de l’adhesió d’Andorra a l’FMI i ha arraconat al PS als posicionaments ideològics de Corea del Nord i Cuba, dos dels Estats que no integren l’FMI.

Per la seva banda, el dirigent socialdemòcrata ha denunciat el “menysteniment absolut” a la Cambra per tractar “una llei d’aquesta trascendència” amb “presses” i “amagant informacions”. A més, López ha lamentat que l’entrada a l’organisme implicarà “ingerències de països que són membres” i “pèrdues de sobirania”. “Volen posar el país a les ordres de l’FMI i que ens obligui a prendre decisions com la rebaixa dels drets de jubilació, a privatitzar companyies com FEDA i Andorra Telecom o la reducció de salaris públics”, ha manifestat el president del grup parlamentari del PS.

Des de terceravia, el líder la formació, Josep Pintat, ha exclamat que l’adhesió a l’FMI “és una necessitat de pais” tenint en compte que “sols d’aquesta crisi no hi sortirem”. “No participar en un organisme del qual participen 189 països no creiem que generi la millor imatge d’Andorra”, ha declarat Pintat, qui ha rebut l’agraïment de Jover per la seva “lleialtat”.

tracking