Educació dubta del percentatge d'alumnes no cribrats de l'escola francesa d'Escaldes

La ministra Ester Vilarrubla ha explicat que els llistats que el centre ha rebut podrien no estar complets

Cues de 20 minuts per accedir a l'escola francesa d'EscaldesA. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, EsterVilarrubla, ha dubtat aquesta tarda del percentatge d'alumnes que no s'han fet el cribratge a l'escola francesa d'Escaldes.Vilarrublaha puntualitzat que el "poc marge" que hi ha hagut entre l'operatiu i l'inici de curs ha fet que alguns resultats hagin arribat més tard, fet que ha causat "confusió" als col·legis i ha matisat que, segurament, el llistat d'alumnes que Govern ha entregat a l'escola francesa d'Escaldes aquest matí no sigui el definitiu i complet. La ministra ha explicat que contrastarà si el percentatge és correcte, tot i que ha insistit que "no deu ser aquest". Així mateix, elministrePortaveu, Eric Jover, ha destacat que alguns dels alumnes d'aquest centre també havien format part dels esports d'estiu d'Escaldes, els quals no han participat en el cribratge escolar i que, per tant no estan compatibilitzats.

L'associació de pares de l'escola, després de rebre el llistat de Govern aquest matí, ha fet públic que un 25% dels alumnes de l'escola francesa d'Escaldes no s'havien fet les proves. Inicialment, l'associació havia fet públic que aquest percentatge era el d'infants que se les havia fet, una xifra molt baixa, però finalment ha rectificat la informació. El nombre d'escolars no cribrats és d'entre 80 i 100 alumnes i la direcció ha trucat als paresper a queels vinguessin a buscar abans de dinar, ja que l'APA havia especificat que no acolliria a la cantina aquells que no s'haguessin fet les proves. Els progenitors han recollit els infants i només quatre han hagut de dinar al centre, separats dels altres alumnes.

El centre ésunadels que més polèmica ha generat en les darreres hores per la decisió de no deixar entrar al menjador als infants que no s'hagin fet unaTMAo PCR. Alguns progenitors han declarat al Diari que la mesura els hi sembla correcta, tot i que d'altres estan descontents i han al·legat que la informació es va donar amb poc temps i per les xarxes socials. La ministraVilarrublaha detallat que ha parlat aquest matí amb els centres i que els ha proposat cedir espais per tal que tots els alumnes tinguin dret a menjar complint les condicions de seguretat.

L'escola francesa d'Escaldes-Engordany també ha patit queixes de progenitors per l'embús que s'ha format a l'hora de fer l'entrada al centre. De fet, l'accés s'hauria d'haver fet entre les 8.45 i les 9 hores, però 20 minuts després d'haver sonat el timbre els infants encara esperaven poder entrar-hi. Alguns escolars s'han sorprèsenveure les cintes que delimiten l'espai del pati i han mostrat les seves inquietuds per les restriccions que els impliquen les noves mesures adoptades per la pandèmia.

L'escola andorrana de Sant Julià i el col·legi Sagrada Família no han patit retards gràcies a les mesures que han fet servir per agilitzar el ritme. El centre d'Escaldes també ha iniciat el curs amb una particularitat respecte als altres, i és que tots els nens i nenes s'han presentat amb la mascareta. L'escola ha posat a disposició tres entrades, on s'han repartit als nens de P3 fins a 4t de primària, tot i que 1r i 2n de primària han accedit per un lateral, i 5è i 6è ho ha fet per una altra banda.

Els protocols a seguir

Els alumnes majors de 6 anys de l'escola andorrana que s'han fet proves TMA o PCR han entrat a l'escola amb mascaretes, tot i que una vegada dins el centre i agrupats amb els nous companys d'aula, amb qui formaran els grups de convivència, se les han pogut treure. La resta hauran de seguir el protocol i dur-la en tot moment i guardar la distància de seguretat durant 14 dies. Els infants que han compartit bus escolar també forman dins les aulesun nucli a part. L'objectiu d'aquesta mesura és que si un escolardonapositiu només s'haurà d'aïllari fer el seguiment epidemiològic a la resta d'alumnes del grup i no a tot el centre. Per tant, aquest any els escolars nohanpodran jugar i abraçar-se amb companys d'altres classes, ja que com marca el protocol del Govern, han de mantenir la distància de seguretat per evitar al màxim els contagis.

Els alumnes de segona ensenyança, Batxillerat, Formació Professional i els de la Universitat començaran el curs el pròxim dilluns, 14 de setembre, mentre que els estudiants delLycéeComte de Foix de Sexième encetaran les classes el dia 11, i cinquième, quatrième i troisième el 14. En aquest darrer centre serà obligatori dur la mascareta, portar una ampolla d'aigua o cantimplora d'ús individual, omplir la fitxa de traçabilitat amb les extraescolars i dur una còpia de l'assegurança escolar.

tracking