x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
POLÍTICA

Proposta de fer gratuïta la píndola de l'endemà

Els joves del PS exposen 100 mesures perquè esdevinguin “una proposta d’acord de joventut”
Els representants de la JSA presentant el programa 'Les nostres decisions'.

Proposta de fer gratuïta la píndola de l'endemà

Els representants de la JSA presentant el programa 'Les nostres decisions'.

A.E.
Actualitzada 02/09/2020 a les 06:49
El conseller general del PS Roger Padreny i el coordinador de les Joventuts Socialdemòcrates d’Andorra (JSA), Joao de Melo, van presentar ahir un extens document amb un centenar de propostes orientades a polítiques de joventut, entre les quals figura la gratuïtat del contraceptiu d’urgència, conegut com a píndola de l’endemà. Una mesura que està d’acord amb la vella reivindicació per despenalitzar l’avortament, que també forma part del bloc de propostes amb perspectiva de gènere.

Sobre aquesta qüestió, Padreny va reivindicar la necessitat de redactar un pacte d’Estat contra la violència de gènere, així com també l’augment dels recursos econòmics per a la protecció de les víctimes d’aquesta xacra social. En matèria de Salut, el conseller socialdemòcrata va incidir en la importància d’incloure dins de la cartera de serveis de la CASS els de psicologia i els seus tractaments com una eina clau per al pla de salut mental.

Pel que fa a les polítiques socials, un dels eixos vertebradors del PS, es preveu ampliar fins als 30 anys la regulació al dret de la seguretat social per a aquells joves que no estudien ni treballen. “Necessitem la protecció per a les persones que no tenen oportunitats”, va afirmar Padreny, qui va assegurar que han traslladat la mesura a la parapública. En aquest apartat, també destaca la proposta per crear una tarifa juvenil a FEDA i Andorra Telecom o la proposta per aconseguir una quota reduïda de 50 euros fins als 30 anys en el primer any d’activitat com a autònom.

Quant a l’educació, De Melo va defensar incrementar un 10% la partida pressupostària de beques salaris, a banda d’apostar fermament per un pla de retorn del capital humà format a l’exterior. A més, amb referència a polítiques laborals, una de les propostes que formen part del document és la remuneració obligatòria de les pràctiques i l’augment del salari mínim interprofessional fins que sigui, almenys, igual al 60% del sou brut anual mitjà. Finalment, en el text també apareix com a element cabdal la regulació de la doble nacionalitat.

Per tot plegat, l’horitzó amb el qual treballa la JSA és assolir una futura proposta d’acord de joventut d’Andorra “que no hipotequi les properes generacions”. Per fer-ho possible, els representants de les joventuts socialdemòcrates han enviat aquest document a la resta d’agrupacions juvenils del país, amb les quals negociaran una proposta consensuada perquè es pugui elevar al Consell General.

ALTRES MESURES

 1 Pacte d'Estat
Cconsens contra la violència de gènere

El jovent socialdemòcrata advoca per un pacte d’Estat contra la violència de gènere i un augment de recursos per a la protecció de les víctimes.

2 Polítiques socials
Assegurar la cass fins als 30 anys
Es preveu ampliar fins als 30 anys la regulació al dret de la seguretat social per a aquells joves que no estudien i no troben oportunitats de feina.

3 Educació
Major dotació per a les beques salaris
Defensen incrementar un 10% la partida pressupostària de beques salaris, a banda d’apostar per un pla de retorn del capital humà format a l’exterior.

4 Participació
Regular la doble nacionalitat
La regulació de la doble nacionalitat apareix en el document com a element clau per fomentar la participació dels joves.
Etiquetes
  • #15 Fisica quantica
    (03/09/20 21:30)

    Ostia va dir..
    Es tracte de cada dia erosionar al PS , fisica quantica, pero si Los perros LADRAN es que CABALGAMOS, en primer lloc , el PS s ho ha currat, es una eina per debatre el joves , per aixo envitent a tothom a dir la seva en benefici de tota la societat..aqui hi han els trolls de DA intentant destruir en lloc de construir..hi ha joves amb dos carreras que la nostra societat no ha previst que hi hagi treball, son pencaires no ganduls com s ha dit i no tenen cass, alguns els pares no poden permetre pagar seguro apart..la pindola es per debatre tambe , marcar el problema que tenim, la realitat es tossuda, cada vegada els joves mes joves fan sexe a saco, amb les consequencies de tot tipus, sobretot sicologiques cal mirar cap un altre costat??

    Respondre
  • #14 Ostia
    (03/09/20 11:53)

    La píndola de l'endemà sabeu quans efectes adversos x la salut de la dona??? La pot deixar esteril, futur alzehimer,.... grans propostes les del PS anar contra la salut de la dona i augmwntar a un futur els gastos de la CASS x aquest tema... promoguin altres metodes anticonceptius q estem al segle 21 de vritat!!!! I la doble nacionalitat es una proposta x als joves??? Quan el 99% dels joves andorrans ho son de naixement i no necessiten cap llei de nacionalitat ni res... q poc creatius q sou... nomes voleu donar la nota en comptes de buscar solucions reals a tots els problemes reals del país!??

    Respondre
  • #13 Algu s ha llegit el contingut?
    (02/09/20 17:28)

    Es preocupant els linxaments que hi han a tots els articles, toquis el tema que toquis.sense llegir ni aprofundir, linxament a saco...els joves del PS , han fet una currada amb aquest manual amb moltissimes propestes que despres s han de debatre, han envitat als joves dels demes partits a poguer debatra-ho per fer ampli a tot el pais, com a minim es mereixen un respecte per la feina feta. Aqui en els linxaments s' he agafa al titular fàcil..Pindola" ninis" sense cap aprofundiment en el contingut. Per exemple, la realitat es tossuda, tenim un joves molt joves , que fan el sexe a saco!, no n hi ha prou mirant cap un altre costat , la realitat es la que es, hi han unes consequencies de tot tipus, a part de les infeccions,hi han consequencies gravissimes ..
    Que hem de fer?? Mirar cap un altre costat?, respecte a la seguretat social..no son ninis perque si, sino els hi donen feina ni amb els grans estudis que tenen, aleshores no tenen seguretat social, no totes les families s ho podenpagar

    Respondre
  • #12 QUE BORDE ERA MI VALLE
    (02/09/20 17:15)

  • #11 Rétros...
    (02/09/20 15:58)

    Això és involució, a l'única que perjudicada es a la dona, i a les arques de l'Estat!!! Potser que reflexioneu una mica abans de fer propostes absurdes, discriminatòries, i generadores de problemes. No vingueu amb cuentos de mal pagador, si voleu F....., pagueu els condons i preneu mides i responsabilitat. Fins aquí Podríem arribar!!! No Será per manca d'informació oi??? Quina par de la prevenció i responsabilitat personal és la que no heu entès???

    Respondre
  • #10 Nasciturus
    (02/09/20 14:59)

    És curiós de la píndola del dia després es vol que sigui gratis com està succeint a Catalunya però en canvi tenir un habitatge digne, tenir una feina estable o poder arribar a la fi de mes dignament cada vegada sigui més complicat.

    Respondre
  • #9 Goita tú
    (02/09/20 14:54)

    De moment aquests progres han conseguit que les hormones per canviar de sexe en la Cass siguin gratuïtes i vitalicies.

    Respondre
  • #8 Antinatalistes
    (02/09/20 14:52)

    Entre morts pel Covid i avortaments, el control demogràfic és l'únic programa mundial que té 'salut'.

    Respondre
  • #7 ciutadana
    (02/09/20 14:17)

    Disculpeu, però pixeu fora del test nois! Una mica mes de seny, que no en teniu gens. Es nota que no esteu acostumats a afrontar res de res!Viviu a l'inopia! Potser que escribiu la carta als reis....segurament rebreu carbó!

    Respondre
  • #6 Aberrant!!!
    (02/09/20 14:13)

    Nois si no teniu altres coses a proposar ...com ara que os mantinguin fins els 30 anys i l'aberració de la píndola , que es un atemptat a la salut de les dones (potser es per aixó?), ja podeu plegar!!! El vostre discurs es per una societat assistida i fora de tot valor básic, sobretot de l'esforç i la propia responsabilitat!!!Estudieu una mica que os fa falta!

    Respondre
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts