infraestructures

L'escola d'Encamp es queda sense el pati i el menjador

La direcció del centre ha fet una redistribució i reconvertirà altres espais en aules però està buscant opcions per al menjador i el pati

L'escola d'Encamp es queda sense el pati i el menjadorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El curs escolar es preveu encara més atípic per als alumnes de l’escola andorrana de segona ensenyança de la vall d’orient, a Encamp. A banda del cribratge, la mascareta fora de l’aula i els possibles canvis en el menjador i els accessos, els estudiants es trobaran amb el pati de la planta baixa i algunes aules adjacents inhabilitats. Això té lloc perquè s’hauran de fer obres de reforç en el mur perimetral del centre perquè s’ha detectat que la tensió d’alguns ancoratges ha augmentat per sobre dels valors de seguretat establerts. I durant els dos o tres mesos que es trigui a enllestir els treballs alguns alumnes hauran de ser reubicats.

En aquest sentit, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, es va reunir ahir a la tarda amb la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, i la direcció del centre, i van concloure que “tots els alumnes tindran cabuda dins de l’escola fent un replantejament dels espais”. Tot i que al principi s’havia parlat d’emplaçar aquests alumnes en algun altre espai de la parròquia, com el Complex esportiu d’Encamp, finalment s’ha optat per reconvertir en aules “espais que estaven pensats per a una activitat molt concreta”. Amb tot, encara s’ha de buscar una solució per al menjador i el pati, dues de les zones afectades pels treballs del mur.

En aquesta línia, la ministra va apuntar que “pel que fa als patis estem mirant alternatives a l’aire lliure i quant als menjadors, treballarem amb l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Andorrana quina és la millor opció: menjar a les aules o buscar un espai exterior proper”. Una recerca en la qual col·laboraria el comú encampadà.

Un moviment del terreny

La intervenció té com a objectiu reforçar la seguretat estructural de la infraestructura que es va fer entre el 2006 i el 2007 amb la construcció una nova filera d’ancoratges i bigues metàl·liques que s’adossaran sobre el parament del mur. També es preveu instal·lar un sistema per drenar l’aigua que pugui acumular-se rere la paret.

La infraestructura és objecte de seguiment i inspeccions periòdiques anuals. La darrera que es tenia fins a la data, de l’estiu del 2019, indicava que els valors de tensió dels ancoratges estaven dins de les xifres de seguretat establertes. Un cop s’ha fet la revisió d’enguany, s’ha constatat un increment molt elevat de la tensió del mur que, segons indica l’últim informe elaborat per enginyers, es deuria a un moviment del terreny posterior que no era previsible.

Així doncs, com a mesura preventiva, des que es va tenir constància de l’informe a l’agost es mesura diàriament la instal·lació per comprovar si hi ha moviments que indiquin un augment de la inestabilitat del mur.

Les obres s’han licitat en la modalitat d’emergència i, tal com va expressar Torres, primarà el període d’execució i el seu cost. Tot i això, a hores d’ara no saben quin preu estimat podria tenir reforçar els ancoratges i va apuntar que fins al 9 de setembre, que és quan s’acaba el termini per presentar les ofertes, no sabran el cost total de les obres. Per la seva modalitat, els treballs començarien de manera immediata.

Torres va declarar que es tracta d’una “situació de risc”, per la qual cosa s’ha decidit “extremar les precaucions”. A hores d’ara, però, es desconeix quants alumnes es veuran afectats, ja que els encarregats de fer els treballs hauran de dir quantes aules hauran d’estar buides. Els espais afectats quedaran desocupats fins que es pugui assegurar un nivell suficient de solidesa del mur. Torres va voler tranquil·litzar les famílies del centre, ja que els espais de l’escola que ocuparan seran “el cent per cent segurs”.

ELS FETS

Augmenta la tensió

Els enginyers van detectar a l’agost que la tensió dels ancoratges del mur havia augmentat per sobre dels valors segurs.

Licitació de les obres

El ministeri d’Ordenament Territorial licita les obres de reforç del mur en la modalitat d’urgència i es podran fer ofertes fins al 9 de setembre.

La intervenció

Tindrà una durada d’uns tres mesos i consistirà en la construcció d’una nova filera d’ancoratges, bigues metàl·liques i un sistema de drenatge.

Els alumnes afectats

L’escola podrà absorbir tots els alumnes afectats per la inhabilitació d’algunes aules. Tot i això, s’estan buscant opcions per al menjador i el pati.

Exàmens diaris

El Govern mesura diàriament la instal·lació per comprovar si hi ha moviments que indiquin un augment de la inestabilitat del mur.

tracking