finances

El sector comercial demana que es facilitin els tràmits per cobrar l'IGI

Considera que el pagament de l’impost evitarà la competència deslleial entre empreses

El sector comercial demana que es facilitin els tràmits per cobrar l'IGIFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector comercial demana que el Govern faciliti els tràmits per cobrar l’IGI als residents que facin tax free. “El Govern hauria d’intentar facilitar i flexibilitzar fer la declaració correctament dels productes comprats a fora del país, s’han d’agilitzar els tràmits perquè la gent ho faci”, va afirmar la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra. En aquest sentit, va apuntar que una de les formes podria ser agilitzar els tràmits a través d’internet. “La declaració de l’IGI automàtica seria una opció interessant a tenir en compte pel Govern, no sé si ja hi estan treballant o no, però ajudaria que es dugui a terme”.

Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va explicar que l’obligatorietat de cobrar l’IGI és una demanda “que fa molt temps que reclamem, ja que començar a pagar l’impost evitarà la competència deslleial a les empreses d’Andorra”. “És un fet de justícia per al comerç del país i, a més, afavorirà diversos comerciants perquè la gent veurà que encara que treguis l’IVA dels productes, en el moment d’abonar l’IGI el preu resultant serà igual o superior al que es troben en el mateix producte a Andorra”, va destacar el president. Armengol va indicar que estan treballant amb l’executiu perquè a aquelles compres realitzades per correu electrònic també se’ls cobri l’impost de forma automàtica en realitzar la transacció. “La realització dels controls tocarà de ple l’e-commerce, així que tots els productes que entrin procedents de fora també hauran de pagar l’IGI.”

D’altra banda, des del sector van informar que la realització de controls per part dels duaners per verificar si les persones fan tax free no els afectarà en l’àmbit econòmic. “Ni ens beneficia ni ens perjudica el cobrament de l’impost, al final es tracta d’una recaptació més per a l’Estat i fer complir la llei. Igual que nosaltres paguem l’IGI en els nostres productes hem d’evitar que ningú surti fora de la legalitat”, va indicar Yebra. I va afegir que malgrat que el Govern ara regularitzi el cobrament de l’impost, “l’ideal seria que la població consumís al país, ajudar les empreses que al cap i a la fi són les que ens donen feina”.

En la mateixa línia, la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’avinguda Riberaygua, Rosa Pascuet, va manifestar que “tots hem de contribuir a les arques de l’Estat, però el comerç andorrà no se’n veurà beneficiat, ja que probablement qui va a comprar a baix productes d’alt estànding és perquè a Andorra no els troba”.

A més, Pascuet també va posar en relleu que “un establiment comercial d’Andorra no pot competir amb el mercat d’Espanya i França, ja que és molt més gran”. D’aquesta manera, va exposar que “s’ha de tenir en compte que nosaltres tenim un agreujant, el pagament de la guia de la duana, que suposa un import molt elevat perquè sí o sí hem de passar dues fronteres”. I va afegir que una de les opcions que han plantejat a l’executiu és “que es realitzi de forma electrònica, per internet, un fet que ens agilitzaria els tràmits i també reduiria el preu que ens fan pagar”. Tanmateix, la presidenta dels comerciants de Riberaygua va argumentar que “en aquests moments totes les demandes que tenim es troben en stand by a causa de la pandèmia, ja que tots els esforços del Govern van dedicats a això”.

tracking