PANDÈMIA MUNDIAL

El 80% dels docents ja s'ha inscrit per fer-se la TMA

Més de 2.000 membres del cos educatiu participen en el cribratge previ al retorn a les aules

El 80% dels docents ja s'ha inscrit per fer-se la TMAFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La quarta planta de l’aparcament Centre Ciutat d’Andorra la Vella va recuperar ahir la imatge del mes de maig, quan la ciutadania va ser convocada per al doble test d’anticossos. Aquest cop, però, la crida anava adreçada als membres del sistema educatiu andorrà, del sistema educatiu espanyol i als professionals de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. Així doncs, amb l’objectiu de realitzar el cribratge previ al retorn a les aules, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va informar ahir que més de 2.000 docents, equivalent al 80% del cos educatiu, ja s’han inscrit a una prova que s’allargarà fins demà. De fet, fins ahir al migdia, un total de 487 persones s’havien acostat fins a l’stop lab de Prat de la Creu.

A partir d’aquí, la previsió del ministeri de Salut que encapçala Joan Martínez Benazet és que dels resultats de les TMA, que es comunicaran en un període de 48 hores, “puguin sortir un 1% o 2% de casos positius”. De totes maneres, Benazet va subratllar que tot i que hi pugui haver algun brot de caràcter “eventual”, el retorn a les aules serà amb “seguretat” perquè es faran mensualment cribratges als centres educatius. A més, el ministre va remarcar que si un infant dona positiu, de forma automàtica es tramitarà la baixa laboral dels pares, mentre que si un infant ha de romandre aïllat a casa com a contacte d’un positiu els pares no s’hauran de confinar.

Cribratges mensuals

A banda dels centres sociosanitaris, el titular de Salut va destacar la importància de posar el focus en els infants i és per aquest motiu que va anunciar cribratges mensuals als centres educatius. A tall de recordatori, Vilarrubla va explicar que les proves als alumnes començaran demà i acabaran dissabte 12 de setembre seguint criteris d’ordre alfabètic. En darrer lloc, el 7 de setembre serà el torn del personal del sistema educatiu francès i tots aquells membres que de forma indirecta també configuren la xarxa de la comunitat educativa.

ACOSSTUMAR-SE AL PROTOCOL

M'adaptaré al que vingui, però el que veig complicat és fer classe amb mascareta. Avui he estat vint minuts parlant i ha estat horrible”, expressa la Carla Guinot, professora de l’institut de la Margineda del col·legi espanyol María Moliner en el seu primer dia de feina. Sobre el protocol que els ha fet arribar Salut, comenta que estan “informadíssims” tot i que admet diferir d’alguns dels criteris. A tall d’exemple, comenta que fa 14 anys que és eventual, una circumstància fràgil davant un possible aïllament. “Si soc contacte o positiva i he d’agafar-me la baixa per estar 15 dies a casa perdré gairebé la meitat del meu sou”, assenyala. Per aquest motiu, advoca per poder anar a treballar sempre que no tingui símptomes i pugui mantenir la distància de seguretat. Precisament, ahir també va ser el primer dia laborable per l’Alexandre Jérez, professor d’anglès de l’escola andorrana de batxillerat. En la seva primera presa de contacte amb companys de feina, va poder comprovar que “es pot treballar de forma cooperativa en equip mantenint les distàncies de seguretat”. Pel que fa al proper curs, opina que la pandèmia provocarà que s’hagi d’acostumar a nous hàbit. “Per exemple, si tinc un grup d’alumnes i tiro endavant les activitats establertes i alhora haig de fer un seguiment paral·lel de l’alumne que està confinat a casa, segurament tindré més volum de feina, però crec que serà assumible, no serà tan difícil com al confinament.” Per la seva banda, les bessones Carine i Sabina Gregoire començaran a treballar dimecres 9 de setembre a l’escola andorrana d’Andorra la Vella i a l’escola andorrana de la Massana, respectivament. “Avui [ahir] ens han passat el protocol, ens l’hem estat llegint i bé, tenim clar les mesures que hem de prendre com a una unitat de convivència”, afirmar la Carine. “No tenim cap problema perquè ja el juny passat vam treballar així i va funcionar molt bé. No ens fa por”, sosté la Sabina. Ambdues coincideixen a veure el got mig ple i pensen que els alumnes, conscients de la importància de dur la mascareta, “ho sabran portar molt bé, sense cap mena de dubte”. En darrer lloc, la Fina Joaquim, mestra de l’escola andorrana d’Andorra la Vella, afrontarà avui el retorn a les aules “amb respecte”. “No hem d’abaixar la guàrdia, però crec que amb mascareta, el gel hidroalcohòlic i la distància social podrem tirar el curs endavant”, diu.

El 80% dels docents ja s'ha inscrit per fer-se la TMA

tracking