pandèmia mundial

L'odissea per aconseguir cita per a una TMA

Una jove resident que va ser contacte d’un positiu narra les peripècies per aconseguir realitzar-se un test serològic després d’haver intentat en nou ocasions, sense èxit, posar-se en contacte amb el 821 955 per demanar una cita prèvia a la caserna de bombers.

L'odissea per aconseguir cita per a una TMAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un. Dos. Tres. Quatre. Cinc. Sis. Set. Vuit. I nou. Aquest és el nombre de trucades que va arribar a realitzar, sense èxit, una jove resident que volia concertar hora per realitzar-se una TMA. Una situació particular que ni de bon tros és aïllada, ja que es tracta d’una problemàtica que segueix sense resoldre’s malgrat que el Govern ha intentat posar fil a l’agulla externalitzant el servei de trucades.

En el cas de la jove resident, va arribar dimecres passat a Vic, el seu poble natal, després d’uns dies de vacances amb la família a la platja. L’endemà va retrobar-se amb dues amigues del poble i va anar a fer unes cerveses a la terrassa d’un local de restauració. Fins aquí tot normal. El problema va arribar divendres a la tarda, quan va rebre un missatge d’una de les companyes amb qui s’havia vist el dia anterior dient-li que quan pogués la truqués de forma urgent.

“Em va dir que havia donat positiu per coronavirus. No m’ho esperava ni molt menys perquè el dia anterior no havia tingut cap símptoma i cap persona del seu entorn havia estat en contacte amb cap positiu”, va afirmar sobre la seva amiga. La qüestió és que just dos dies abans s’havia sotmès una PCR en el cribratge massiu que el departament de Salut havia programat en el seu barri. Així doncs, automàticament, la jove resident passava a ser contacte d’un positiu. “Només van ser 45 minuts que vam estar a la terrassa sense mascareta”, recalca.

Amb tot, el neguit ja estava sembrat i de seguida va parlar amb el cap per mantenir-lo informat. Així doncs, per esvair els dubtes va trucar la mateixa tarda al 821 955 per demanar cita prèvia per una TMA. Tenint en compte que avui s’incorporava a la feina, la noia volia curar-se en salut i descartar el contagi. Però les trucades mai van arribar a materialitzar-se i l’única resposta que va rebre va ser la del contestador. “Benvinguts al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. Heu trucat al centre d’atenció primària de la Sardana, que actualment fa exclusivament proves PCR”, era el missatge enllaunat que escoltava.

Tres trucades divendres, tres trucades dissabte i tres més diumenge van esgotar la seva paciència. “Vaig estar tres o cinc minuts de telèfon fins que la trucada es va penjar sola. I al cap de mitja hora em va passar exactament el mateix. Em vaig enfadar molt, em va fer molta ràbia”, reconeix. Fruit de la frustració, va optar per una via poc ortodoxa però sí més efectiva. “Aquest dilluns ja no he intentat trucar i m’he dirigit al CAP a demanar una prova fingint que tenia mal de cap i una mica de nàusees.” És l’única manera que tenia perquè em fessin la prova”, explica. Així doncs, en espera de rebre demà els resultats del test, avui seguirà confinada a casa fent teletreball. “Si dimecres em donen el resultat i tot va bé tornaré dijous a Andorra. I allà tornaré a demanar per la prova per si de cas, però almenys ja sabré si soc negativa o positiva”, va concloure. En definitiva, segons va informar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, la previsió del Govern és que a partir del 14 de setembre la demanda baixi en iniciar-se el període laboral.

tracking