PANDÈMIA MUNDIAL

Diagnosticats 52 casos nous durant el cap de setmana

Salut detecta 52 positius durant el cap de setmana, vint dels quals corresponen a les activitats d’estiu d’Escaldes

Diagnosticats 52 casos nous durant el cap de setmanaE. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de cinquanta nous casos durant el cap de setmana. Aquesta és la dada destacada de l’actualització sanitària que va fer ahir a la tarda el ministre portaveu, Eric Jover, acompanyat de l’epidemiòloga Mireia Garcia. En la compareixença, Jover va detallar que a hores d’ara el nombre de casos acumulats se situa en els 1.176, que suposa un increment de 52 persones respecte a les dades de divendres passat. A més, el nombre de casos actius escala fins als 215 i en suma 46 en els darrers dies després que sis persones s’hagin recuperat de la malaltia durant el cap de setmana. L’increment de 52 persones en tres dies implica el 30,77% dels casos que hi ha actius ara.

Altrament, ja són 908 les persones que han superat la Covid-19 al país mentre que el nombre de defuncions es manté en 53. Pel que fa als ingressos a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, en aquests moments hi ha quatre persones a planta, dues més que divendres passat, i una persona que es manté a la unitat de cures intensives.

Escaldes-Estiu té 27 casos

Amb tot, Jover va justificar l’increment de contagis del cap de setmana amb el cribratge efectuat al casal d’estiu d’Escaldes-Engordany. Van ser 353 persones les que s’hi van sotmetre i les proves van permetre diagnosticar 20 persones que tenien una infecció activa. Així doncs, són 27 els positius detectats fins ara a Escaldes-Estiu, dels quals 19 són monitors i vuit, infants. En aquest sentit, el comú de la parròquia va indicar que els infants i monitors dels esports d’estiu d’Escaldes-Engordany que han estat positius hauran d’aïllar-se, tal com marca el protocol del ministeri de Salut.

Tanmateix, prohibeixen tornar a les activitats aquells que hagin obtingut un resultat negatiu. Així doncs, el darrer torn del casal estarà conformat únicament per 43 infants i 12 monitors nous, amb els quals acabaran les estades d’aquest any. D’altra banda, el comú va voler respondre a l’enuig dels pares dels infants de les activitats d’estiu que no sabien ben bé el procediment que havien de seguir. En aquest sentit, van puntualitzar que qui s’està fent càrrec de la gestió d'aquest afer és el ministeri de Salut, i la corporació no coordina cap aspecte sanitari. Va ser per aquest motiu que en la roda de premsa de Govern d’ahir hi havia Garcia. L’epidemiòloga va detallar el procediment a seguir en les tres hipòtesis possibles: ser un cas positiu, haver-hi estat en contacte o ser el contacte d’un contacte. En el primer cas, va expressar que en cas que algú doni positiu en una prova PCR o TMA es considera que la persona està malalta i que és contagiosa, encara que no tingui símptomes. Així doncs, s’ha d’aïllar al seu domicili i separar-se dels convivents. A més, el cas es deriva al metge referent del pacient, que serà qui farà el seguiment i se li donarà l’alta després de 14 dies sense fer-li cap prova.

En cas d’haver estat en contacte amb un positiu, es valora el risc d’aquest contacte i, si ha estat estret, es farà una prova diagnòstica al moment i una després de set dies per si s’està incubant el virus. Per tant, s’haurà d’aïllar fins obtenir els dos resultats negatius. Si el contacte no ha estat estret no caldrà l’aïllament i es farà una vigilància passiva. D’altra banda, en cas de ser contacte d’un contacte, no hi ha risc sempre que el contacte no doni positiu en coronavirus. Per aclarir millor els dubtes el Govern s’està plantejant habilitar un telèfon de consulta.

Permís retribuït per als pares

D’altra banda, Jover va recordar que els pares d’infants menors de catorze anys o amb una discapacitat es poden acollir al permís retribuït del salari mínim en cas que el seu fill hagi d’estar aïllat tant per ser positiu en coronavirus com per haver estat en contacte amb un pacient. Pel que fa als contactes i casos adults, se’ls tramitarà una baixa laboral sempre que no puguin fer teletreball.

COMENCEN LES PROVES A DOCENTS

El cribratge educatiu comença avui amb les proves al personal docent i no docent de tots els centres educatius amb l’excepció del personal del sistema educatiu francès, el personal extern i els treballadors de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. Es preveu que aquesta fase s’estengui fins demà i no serà fins al dilluns 7 de setembre que no es cribrarà el personal docent i no docent del sistema francès i el personal extern de tots els sistemes educatius, és a dir, els supervisors dels patis, el menjador, el personal de cuina i els acompanyants del transport escolar.

Diagnosticats 52 casos nous durant el cap de setmana

tracking