x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Interior

Els interns de la Comella tornen a reclamar millores estructurals

Alguns del interns que van fer vaga de fam denuncien que no s’han solucionat la gran majoria de les mancances per les quals van protestar
Un dels patis del centre penitenciari de la Comella.

Els presos insisteixen a reclamar les millores en les normes

Un dels patis del centre penitenciari de la Comella.

Fernando Galindo
Actualitzada 31/08/2020 a les 06:14
Interns preventius ingressats al centre penitenciari de la Comella van realitzar l’octubre passat una vaga de fam per denunciar les mancances que consideraven que tenia la presó. La protesta la van deixar després que la direcció del centre es comprometés a assumir algunes de les millores que reclamava aquest col·lectiu de reclusos. Mesos després, alguns dels interns que van fer vaga han denunciat que la majoria de les peticions que van fer a institucions penitenciàries no s’han dut a terme. Ho constata la carta que un dels presos ha fet arribar al Diari en la qual explica la situació actual de la presó i el fet que la direcció no ha donat resposta a les demandes dels interns.

En la missiva, el reclús, que fa unes setmanes va ser condemnat pel Tribunal de Corts per un delicte de tràfic d’estupefaents, assenyala que de totes les peticions només s’ha donat resposta a la que demanava més facilitats a l’hora de fer trucades i la que volia millores en els àpats. Aquesta última demanda s’ha resolt “depenent del dia”.

El memorial de greuges de l’intern comença recordant que han de passar 28 dies d’una visita presencial d’un familiar per poder fer una trucada de Skype amb aquesta persona. Un fet que diu que vulneraria tres articles de la Constitució. També lamenta el sistema de visites íntimes i demana que es puguin fer quan la parella de l’intern pugui. Recorda que els vis a vis, ara anul·lats per la Covid-19, només es podien fer el segon dimecres de cada mes en tres franges horàries establertes i que si s’efectua t’anul·len quinze dies de vis a vis familiar.

Innumerables queixes
L’intern, en la carta que van fer arribar a l’anterior director de la presó, Francesc Tarroch, també lamenta que els presos només poden rentar la roba en un safareig o al lavabo de la cel·la. Reclama que s’instal·li una rentadora per mòdul o que es pugui utilitzar més vegades la bugaderia del centre penitenciari.


Tampoc s’ha resolt la demanda dels presos preventius del centre de poder tenir una feina remunerada mentre esperen la sentència dels tribunals. El pres recorda que hi ha interns en règim preventiu que fa més d’un any que esperen la pena i que no poder treballar a la presó vulnera dos articles de la Constitució.


També exigeixen canvis en el règim de porta tancada de la presó. L’intern denuncia que a l’estiu estan 19 hores al dia tancats a la cel·la i que la resta de l’any el règim de porta tancada és de 20 hores diàries. Recorden que es tractaria d’un primer grau innecessari perquè “no es tracta de presos perillosos”.


El reclús dona publicitat a altres queixes dels presos de la Comella, en aquest cas relatives a les activitats que es poden realitzar al centre penitenciari. Assegura que d’activitats, ara mateix, només es fan belles arts i les classes dels presos que estudien. Respecte als estudis, lamenta que amb la Covid-19 no hi hagi professors i que se’ls ha denegat la possibilitat d’accedir-hi telemàticament. Un fet que està perjudicant els interns que estudien per la universitat a distància en plena època d’exàmens. Del gimnàs denuncien que hi màquines trencades i d’altres que no funcionen. Que els aparells són antics i insuficients i que no se’ls hi permet assistir els caps de setmana ni més de 50 minuts per dia. La denegació “sense cap explicació lògica, si és que són contestades”, de les peticions que els interns fan mitjançant els formularis creats a tal efecte, també formen part de les queixes que van fer els reclusos en vaga de fam i ara de nou reiterades. També lamenten que no se’ls permeti comptar amb sintonitzadors per veure més canals de televisió o costejar-se el servei per cable o que, per exemple, no puguin disposar d’aparells de música d’mp3. Tambe denuncien que no hi ha mediateca a la segona planta del centre ni cap ordinador en funcionament i que a la presó no es fa cap tipus de reciclatge.


El fet que no s’hagi donat resposta a aquesta peticions va portar el pres a remetre la carta a la redacció del Diari “per donar-vos coneixença de la motivació de la vaga de fam que vam fer i del que reclamàvem i de la nova carta que es va fer arribar a la direcció del centre”. Afegeix que la nova missiva “a data d’avui encara no ha estat resposta amb l’excusa que el director està de baixa. I així passen els mesos”.


Cal recordar que fa un parell de setmanes es va nomenar Miquel Àngel García com a nou director del centre penitenciari.
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts