Reportatge

Ni os ni llamp, el pànic

Catorze ovelles d’un ramat de la vall d’Incles apareixen mortes fruit de l’atac d’un gos. Només una mort és conseqüència directa d’una mossegada, les altres s’asfixien al veure venir el ca.

Ni os ni llamp, el pànic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L‘estampa amb la qual va aixecar-se ahir al matí el propietari d’un ramat de la vall d’Incles va ser esfereïdora. Fins a 14 ovelles del seu ramat van aparèixer mortes, amuntegades entre elles en una escena pròpia d’una massacre que recordava la d’altres territoris en les quals l’ós bru ha fet acte de presència.

No obstant això, segons va informar el director del cos de banders, Ferran Teixidó, la tesi que la mort de les ovelles seria motivada per l’atac d’un plantígrad queda descartada perquè, a diferencia d’altres zones del Pirineu, no es té constància de cap rastre de l’animal. Així mateix, Teixidó també va rebutjar que els llamps i les fortes tempestes de les darreres hores hagin tingut relació amb la mort de les ovelles.

D’aquesta manera, i tenint en compte la primera observació inicial, els banders van inclinar-se perquè l’atac hauria estat originat per un gos salvatge. “A falta de realitzar el peritatge pel veterinari, creiem que en principi ha estat un gos. Però només hi hauria una ovella morta i una de ferida directament per la mossegada de l’animal, les altres haurien mort asfixiades entre si per la situació de pànic quan entra un depredador”, va afirmar Teixidor. A més, va subratllar que el Departament d’Agricultura s’encarregarà d’investigar els fets ocorreguts, així com també de seguir la pista del gos desaparegut, del qual sí que es van trobar petjades als voltants.

En qualsevol cas, Teixidó sí que va remarcar que les ovelles estaven apletades en un tancat electrificat en el moment de l’atac. Malgrat disposar d’una àmplia superfície, el director del cos de banders va destacar que l’ovella “és un animal que s’esvera molt i entra en pànic fàcilment”. Per tot plegat, va afegir que les ovelles mortes hauran de ser recollides de la muntanya per realitzar el pertinent peritatge d’un veterinari.

tracking