Pandèmia mundial

El comerç preveu la caiguda d'un 15% de les vendes d'estiu

Diferents sectors del comerç destaquen que l’arribada de més turistes no ha suposat un increment de les transaccions comercials

El comerç preveu la caiguda d'un 15% de les vendes d'estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants de l’eix central asseguren una caiguda de les vendes de fins al 15 per cent respecte a l’any passat. La pandèmia de la Covid-19 ha provocat un descens general en tots els sectors comercials i s’ha pogut veure una “lleugera” recuperació econòmica a partir del mes d’agost. Per altra banda, el director de Pyrénées Distribució, Ivan Armengod, va explicar al Diari que “el comprador local s’ha incrementat lleugerament”.

El client més habitual a les parròquies centrals són els procedents de Catalunya i Espanya. En aquest sentit, Armengod va assegurar que també fins al 15 per cent de visitants del país veí haurien caigut des de l’obertura de les fronteres el mes de juliol. En aquest sentit, Antonio Miralles, director d’Andorra 2000, va reiterar les paraules d’Armengod i va assegurar que les vendes de tabac i licors, “que són dos atractius importants per als estrangers”, també han arribat a caure entre el 25 i el 35 per cent.

El comprador francès, per la seva banda, apunta a un lleuger increment respecte al 2019 “malgrat que aquest “no compensa el comprador espanyol” va exposar el responsable de Pyrénées. Tot i això, Miralles va exposar que s’han vist més francesos a les parròquies baixes respecte a temporades anteriors.

Al Pas de la Casa, en canvi, asseguren un bon ritme de compres durant l’estiu. De fet, el president de l’associació de comerciants Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, ja va explicar al Diari fa uns dies que s’havia assolit el mateix nivell que l’any passat i que fins i tot “a l’agost s’han aconseguit superar alguns dies puntuals”. Així doncs, la frontera francoandorrana demostra estar en un nivell d’activitat més alt del que és normal, des de l’obertura del pas del Baladrà.

Poques bosses

A la resta de parròquies, però, sembla que l’arribada de turistes i els alts nivells d’ocupació no van reflectir un augment en les ventes, més aviat al contrari: aquestes han caigut respecte al mateix període de l’any passat. Així doncs, els diferents agents, en què també se sumen els responsables d’Alex Boutique i la presidenta de l’Associació de comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua, i la presidenta dels comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra, estan d’acord que l’entrada de visitants és alta, i que en el sector de la restauració i hoteler les xifres són unes altres. Per contra, “molts dels visitants vénen a passejar-se i a mirar però no compren” van indicar des d’Alex Boutique, confirmant que l’augment de turistes no va suposar més vendes.

Des del centre històric, Riberaygua va explicar que les expectatives eren molt dolentes de cara a aquest estiu però que malgrat tot, “els comerços comencen a veure-hi amb una mica més d’alegria, tot i que és poc l’augment”. Per altra banda, la presidenta de l’eix central assegura que la primera quinzena d’agost va ser baixa i que estan pendents de tancar el mes per veure com acaba. “El que és evident és que estem a uns nivells més baixos del que és habitual”.

Pel que fa al petit comerç, el director d’Andorra 2000 va assegurar que “ho estan passant molt malament” i va destacar que el nivell de vendes per a aquests petits comerciants hauria caigut fins al 50% respecte al 2019. Yebra, en canvi, va matisar que en el cas dels comerços centrals, la caiguda del petit comerç ha estat d’entre el 5 i el 15 per cent. Les previsions de cara al setembre i la tardor són preocupants. En aquest sentit, des de l’eix comercial van assegurar que estan pendents de les mesures de seguretat que pugui prendre “sobretot l’Estat espanyol”, ja que “un confinament en depèn de quines zones que ens puguin tocar de prop ens podria arribar a fer molt mal”.

El comerç preveu la caiguda d'un 15% de les vendes d'estiu

tracking