Justícia

Dos batlles acumularan en un any 8.000 causes en tràmit

La previsió és que cada mes entrin 400 causes noves que s’han de repartir els únics dos batlles fins que entrin nous titulars

Dos batlles acumularan en un any 8.000 causes en tràmitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre el Consell Superior de la Justícia (CSJ) continua encallat en les batalletes internes que està transmetent una pobre imatge a la ciutadania, la justícia s’acosta a l’abisme perquè els reforços en forma de nous batlles trigaran a arribar fins que acabi la durada de la seva formació –es calcula que un any. La setmana que ve només estarà operatiu un batlle d’instrucció ordinària que haurà d’assumir els seus propis dossiers a més de les instruccions 4 i 5, i la que queda provisionalment buida (2) perquè el seu titular comença vacances, a més de les guàrdies que comparteixen amb altres companys de penal. La Batllia té només actualment dos batlles ordinaris, un veritable drama per a un sistema col·lapsat.

Feina de tràmit

Fonts judicials han indicat que atenent les xifres de l’any passat, les previsions no són bones perquè els càlculs són 400 causes noves cada mes fins que s’incorporin els nous batlles, que sumades a les 3.200 actuals, suposen un total de 8.000 en tràmit en un any amb els dos batlles actuals d’instrucció ordinària. Ja ara és impossible donar sortida a les causes i només es poden fer càrrec d’afers purament de tràmits de fàcil resolució o que finalment s’arxiven, com són petits consumidors de cànnabis, alcoholèmies de conductors o altres assumptes que no requereixen un procés llarg i complicat, com els judicis ràpids.

Una situació que ja ha provocat diversos pronunciaments del Tribunal Constitucional, que està ordenant indemnitzacions de l’Estat per la dilació dels processos, la qual cosa suposa una despesa de diners públics.

A més, si un batlle ha d’agafar una causa que no era seva suposa començar de zero, i per tant el retard afecta tota l’estructura. Cadascuna de les instruccions tenen pendents unes 800 causes de mitjana, cosa que dona una xifra final que supera abastament les 3.000 causes que estan acumulades a l’espera d’un aute o una sentència. La no-renovació de la batlle suplent va deixar 700 causes a repartir. S’ha de deixar clar que totes aquestes dades corresponen a la instrucció ordinària i no a les especialitzades.

Els experts remarquen que el nombre òptim per batlle són 300 causes, molt per sota de l’excés de treball que pateixen els jutges andorrans.

Els batlles tenen una feina continuada. No tot són vistes orals, han de signar uns 80 documents diaris, estudiar informes, proves, peritatges. La majoria de casos necessiten passar pel procés de la instrucció, que implica també parlar amb els advocats, revisar peritatges, informes forenses, valorar indemnitzacions. El darrer damnificat de la falta de recursos és l’administrat.

Fins fa poc la batlle suplent, Núria López, s’havia encarregat primer de la instrucció número 5 –que va deixar Cristina Bea– i després va passar a la 4 quan Maria Àngels Moreno va demanar l’excedència en desacord amb el resultat de dos concursos interns de promoció a la judicatura. És aquest el motiu que ha portat els batlles a una revolta quan es va decidir no renovar López, veient que el volum de feina és inassumible i que el CSJ adoptava una decisió sense motivar.

ELS BATLLES CITEN ARIAS PER FER-LI ARRIBAR EL SEU DESCONTENTAMENT

Alguns batlles no estan disposats a signar la carta que la setmana que ve serà entregada a la membre del CSJ Claudia Arias, amb l’argument que no li van donar suport en el moment en què es va votar la renovació a l’organisme judicial. Finalment els batlles han decidit citar directament Arias per fer-li arribar el seu malestar per les decisions que adopta dins del CSJ, demanar-li que canviï de parer i remarcar-li que després de tota la polèmica consideren que no els representa perquè el seu vot està perjudicant el treball dels batlles. Arias va ser escollida representant dels batlles però era Olga Adellach qui ho havia de ser. Finalment el Copríncep episcopal, Joan Enric Vives, va ser reticent a la candidatura d’Arias per motius personals i es va decidir que l’exministra ocupés el lloc. Als batlles se’ls retreu que no van ser capaços d’organitzar-se per trobar un candidat. La candidatura d’Arias va rebre bastants vots en blanc i negatius, però prous com per ser elegida. Els membres del CSJ són intocables i ningú pot destituir-los ni immiscir-se en la seva tasca, tot i que des d’altres organismes es posa en dubte la manera com estan tractant les dificultats actuals i la falta d’entesa interna, una situació que no havia passat mai. Les institucions que han de buscar candidats es queixen de les dificultats que tenen, ja que el sou, afegeixen, no és atractiu i és molt complicat trobar algú que sigui jurista, especialment des que es va vetar la presència de persones no andorranes. Els batlles tenen redactada la carta des de fa dies i han decidit convocar directament Arias i no fer-ho amb el president del CSJ.

tracking