Ordenació comunal

Cairat vol avaluar l'impacte de l'accés rodat a la natura

Cairat vol avaluar l'impacte de l'accés rodat a la naturaCOMÚ DE SANT JULIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova ordenació comunal de Sant Julià de Lòria que regula l’accés rodat al medi natural ha estat rebuda amb els braços oberts per part de l’oposició, que de fet ja va votar-hi a favor en la darrera sessió de comú. “És un pas endavant cap a la conservació de l’entorn natural”, va reconèixer el conseller de la minoria, Cerni Cairat. No obstant això, i tenint en compte que “és una mesura que reclamàvem des de fa molts anys”, el líder de Desperta Laurèdia va mostrar-se un punt més ambiciós respecte a la nova ordenació.

“El que nosaltres proposem és anar un pas més enllà. Volem avaluar l’impacte de l’afluència massiva de vehicles que es produeix a l’estiu. Al nostre entendre caldria plantejar limitacions”, va assegurar Cairat. En aquest sentit, va suggerir aplicar el model de gestió que s’aplica en d’altres parcs naturals “on es limita l’accés rodat a la muntanya en funció d’horaris o d’afluència”. Segons el portaveu de Desperta Laurèdia, el focus de la problemàtica radica “en els grups organitzats de Jeeps i motocròs que venen de països veïns a la parròquia de Sant Julià”, amb particular interès en zones com la muntanya de Claror. “No hem d’oblidar que és una porta d’entrada a la Vall del Madriu-Perafita-Claror i tenim l’obligació de preservar l’espai en les millors condicions possibles”, va exposar en al·lusió a la “massificació” provocada per “empreses de fora”.

En qualsevol cas, cal recordar que l’ordenació ja contempla que en el sector de camp de Claror, camp Ramonet, port Negre i coll de Finestres els vehicles de més de dues rodes només puguin circular des del segon diumenge del mes de maig (inclòs) fins al primer diumenge de desembre (inclòs). Així mateix, des del primer diumenge de desembre i fins al segon diumenge del mes de maig, únicament poden circular vehicles adaptats amb xenilla.

Estudiar les Contrapartides

D’altra banda, el líder de Desperta Laurèdia també va pronunciar-se respecte a la substitució dels parquímetres de la parròquia. Si bé és cert que Cairat va subratllar que es tracta d’una mesura necessària “perquè teníem problemes molt sovint”, també va puntualitzar que caldrà “avaluar les contrapartides d’aquest servei extern”, ja que la intenció del comú és que la inversió vagi a càrrec d’un privat en la seva totalitat.

tracking