Pandèmia mundial

Els ERTO es poden seguir aplicant si es justifica una baixada de l'activitat

Govern presenta el pla per tal de fomentar la contractació de personal en empreses privades

Els ERTO es poden continuar aplicant si es justifica una baixada de l'activitatSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat que durant els mesos on baixa l’activitat turística, és a dir entre setembre i novembre, es puguin tornar a viure situacions de suspensió temporal dels contractes de treball, és un fet que es pot produir segons el reglament. Així ho va confirmar ahir el ministre de la Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, a la sortida de la reunió del Consell Econòmic i Social. El ministre va recordar que “si les empreses poden acreditar que tenen una davallada del 50% de la xifra de negoci, respecte al període anterior, es podran acollir a la figura dels ERTO”. Gallardo però va afegir que “a dia d’avui, el Govern no preveiem que la suspensió dels contractes de treball pugui anar més enllà del 31 de desembre; és un tema del que no hem parlat”.

Per la seva part, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va lamentar que “encara estiguem amb els ERTO a l’andorrana”. En aquest sentit, Ubach va indicar que “si tens un Govern que et paga el 75% dels salaris, i les cotitzacions de la seguretat social, per què acomiadaràs? A més a més, amb la legislació actual, el treballador només té dret a dir que sí, o se’n va al carrer”. Així doncs, el secretari general de l’USdA va apostar per un canvi de la normativa, que inclogués la creació dels comitès d’empresa per tal que “els treballadors i la patronal puguin negociar amb igualtat de condicions”. A més a més, va afegir que “caldria crear un fons empresarial que es nodrís amb 1% dels beneficis i de la massa salarial del país, i que hauria de servir per situacions d’excepcionalitat com la que hem viscut els darrers temps”.

D’altra banda, el president de la CEA, Gerard Cadena va valorar positivament la proposta presentada per Gallardo de fomentar la contractació, i que ofereix 350 euros per cada treballador que es contracti del servei d’ocupació durant 6 mesos, i que es pot ampliar 6 més si el contracte esdevé indefinit. En aquest sentit, Cadena va dir que “valorem que es puguin tornar a tirar endavant aquest tipus de programes”. A més a més, des de la Confederació van presentar una proposta perquè els treballadors amb ERTO puguin tenir formació.

tracking