Pandèmia mundial

Set positius obliguen a cribrar 200 infants i 100 monitors a Escaldes

Salut ha detectat 26 casos nous des de dimecres i els totals han pujat fins els 1.124, dels quals 169 segueixen actius

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, en la compareixença d'aquesta tardaSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha informat aquesta tarda que es cribrarà tots els monitors i infants dels esports d'estiu d'Escaldes-Engordany després que els positius hagin pujat fins els set, tres infants i tres monitors. Els casos s'han detectat arran de les proves realitzades ahir a una vintena de persones que havien estat en contacte amb un primer positiu que es va confirmar dimecres. En total, hauran de passar les proves 100 monitors i 200 joves dels esports d'estiu i l'objectiu és fer el cribratge, que coordina el comú escaldenc i el ministeri de Salut, el més ràpid possible. Mentrestant, s'aturarà tota l'activitat dels esports d'estiu de la parròquia fins que no es tinguin tots els resultats.

Pel que fa a la resta de casos, des de dimecres s'han detectat un total de 26 positius nous que situen la xifra de casos totals des de l'inici de la pandèmia en 1.124. El nombre d'actius ha pujat fins les 169 persones, 17 més que fa dos dies, i hi ha 902 recuperats, 9 més que dimecres. Contràriament al que ha informat aquest matí el SAAS, l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell compta amb tres pacients ingressats amb Covid-19 (i no quatre), dos d'ells a planta i un a la Unitat de Cures Intensives. Es tracta d'un home de 52 anys que o té patologies prèvies i que està ventilat i intubat mecànicament.

Jover ha explicat que després d'externalitzar el servei de trucades per demanar les TMA o PCR, han augmentat les proves diàries que es fan. Ahir es van recollir fins a 585 mostres, mentre que la previsió és que "el volum vagi pujant durant els propers dies". De cara al cribratge escolar, la previsió és fer-ne 1.000 per dia, tal i com va indicar dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i ha recordat avui Jover.

Més brots

Jover ha indicat els diferents cribratges sectorials que s'han anat fent aquests dies. En relació al Centre Penitenciari, el Cedre i SAnt Vicenç d'Enclar no s'han detectat positius, tot i que Clara Rabassa sí que n'ha registrat un, tot i que d'una persona de suport que no assumeix tasques de contacte directe amb residents. També s'ha trobat un positiu al VPC Andorra.

Per altra banda, ahir el ministeri de Salut va informar que es va detectar un positiu en un nen que participava en els esports d’estiu de Ciutat de Valls, a Andorra la Vella. L’infant, formava part d’un grup de 15 on tots els participants tenien entre 8 i 14 anys. Durant la setmana, fins dimecres, el noi havia assistit amb normalitat als esports d’estiu, ja que tot i tenir la Covid-19, és asimptomàtic. El comú va ser notificat ahir al migdia del positiu i segons van explicar fonts al Diari, avui es realitzaran les proves TMA als 14 infants i a 3 monitors que van tenir en contacte amb ell. A més a més, també es va detectar un nou contagi en la llar d’infants on el dimecres ja s’havia produït un cas de Covid-19.

A diferència del que s’ha fet en altres casos, els nens que eren contactes directes en els esports d’estiu, no restaran aïllats, sinó que el que es farà serà extremar les mesures de seguretat, entre les quals hi haurà la de dur la mascareta en tot moment. Així mateix, fonts del comú d’Andorra la Vella van destacar que gràcies a la separació en grups de convivència, que es troben aïllats uns dels altres, no caldrà fer proves a tots els nens i monitors que acudeixen a Ciutat de Valls.

A més a més, ahir també es va detectar un nou positiu en la mateixa llar d’infants on dimecres ja s’havia detectat un cas de Covid-19. Les autoritats sanitàries van procedir a practicar l’aïllament a tot el grup de convivència de l’escola bressol i iniciar a partir d’aquí l’enquesta epidemiològica entre tots els contactes que hagin pogut tenir tant els infants com el personal del centre que hi hagués estat en contacte. Als nens i nenes d’aquesta unitat convivent se’ls repetirà la prova diagnòstica d’aquí a una setmana mentre que la resta del centre seguirà funcionant amb normalitat.

Dos infants positius de Covid als esports d'estiu

tracking