Cultura

Martín Blanco diu que hi havia rumors que la Biennal 2019 estava manipulada

L’artista, finalista amb Shangti, va continuar endavant amb el treball, tot i que va ser eliminat

Martín Blanco diu que hi havia rumors que la Biennal 2019 estava manipulada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’artista visual Martín Blanco, candidat a la Biennal d’Art de Venècia per a l’edició del 2019, assegura que durant el procés de selecció hi va haver “molts rumors” que el concurs estava manipulat i que seria l’artista Philipe Shangti qui representaria Andorra al festival venecià.

Blanco, d’origen argentí, va explicar al Diari que el 2018, només deu dies després que es donessin a conèixer els dos finalistes, ell i Shangti, li van explicar “que tot estava cuinat, que no tindria res a fer”. L’artista, però va assegurar que va decidir continuar endavant amb el projecte i la seva candidatura. “No et pots creure només un rumor. El que passa és que es va anar repetint constantment i al final era vox populi. Per tant, al final comences a pensar amb la dita castellana “cuando el río suena, agua lleva””, va exposar l’argentí.

Amb tot plegat, l’artista va assegurar que va estar preparant el projecte sense fer cas a aquestes veus. “Vaig estar vuit mesos treballant i preparant el projecte. Em generava malestar saber que hi havia aquesta possibilitat” va indicar l’artista. Fins i tot va arribar el moment que va pensar a retirar la candidatura. “Al final eren tantes les persones que m’ho deien que em plantejava fer un pas enrere. Però no ho vaig fer. Vaig decidir donar-ho tot de mi treballant al 100 per cent perquè no poguessin dir que em descartaven perquè el meu treball no era vàlid” va al·legar Blanco, afegint que “a més a més, la gent em deia que li agradava la meva idea i el que havia fet”.

El resultat final, però, va ser l’esperat. Shangti va ser l’escollit per anar a Venècia i Blanco no va dir res. “Vaig callar perquè amb els anys he après que no es pot fer soroll per un rumor. Em va semblar que en aquell moment no havia de dir res” va argumentar. “Vaig pensar que si deia alguna cosa podria semblar una excusa de mal perdedor perquè jo no era l’escollit per anar-hi”.

La notícia d’Ahmed Keshta relacionada amb una gravació en què li indiquen que no es presenti com a candidat a canvi d’assegurar-li una plaça en la següent edició (vegeu l’edició anterior), va arribar amb sorpresa a l’artista, ja que desconeixia que “hi hagués hagut alguna discordànça o la presa de decisió relacionada amb l’obra de Keshta”.

Blanco desconeix quins són els pròxims passos que es volen seguir des del ministeri, ja que “hi ha el debat si Andorra es tornarà a presentar a una Biennal o no”. En cas afirmatiu, posa en dubte la seva participació tenint en compte “el gran esforç que comporta presentar un projecte d’aquesta magnitud amb reconeixement internacional”. Per la seva banda, a més, no busca emprendre cap acció “perquè entenc que això tindrà un recorregut que no va amb mi” va concloure.

tracking