Pishing

Govern alerta d'una estafa relacionada amb el pagament dels impostos

El ‘modus operandi’ es basava en un sms en què s’alertava d’haver pagat els tributs dos cops

Govern alerta d'una estafa relacionada amb el pagament dels impostosANDORRA TELECOM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va alertar ahir, que s'estava produint un intent d'estafa utilitzant el mètode del pishing. Concretament, el pretext utilitzat pels estafadors se centrava en un fals doble pagament d'impostos. És a dir, es rebia un missatge de text al telèfon mòbil, en què s'indicava que el receptor hauria fet dos pagaments del mateix tribut, i li demanaven les dades bancàries per tal de poder procedir a la devolució.

Després que diversos obligats tributaris notifiquessin la recepció d'aquest tipus de missatges el Departament de Tributs i Fronteres del ministeri de Finances va procedir a cursar la pertinent denúncia a la policia, que està intentant seguir el fil de l'estafa. Per la seva part, Andorra Telecom va fer públic a través de les seves xarxes socials el contingut d'aquest missatge, que deia “ens vam adonar que pagueu la factura dues vegades al mateix temps” afegint un import i una direcció on calia prémer per tal que “es pugui procedir a la devolució”. I era precisament en aquest moment, en polsar la direcció que falsejava el web impostosandorra.com, que es produïa l'estafa.

El ministre de Finances, i portaveu del Govern, Eric Jover, va qualificar els fets com a “greus” i va remarcar que des del moment en què en van tenir coneixement “hem fet una comunicació proactiva per recordar els canals de comunicació que té l'agència tributària”. A més a més, el ministre va afegir que “demanem que tothom sigui molt prudent a l'hora de facilitar les seves dades bancàries”. En aquest sentit, el ministre va voler ser molt contundent afirmant que “ho hem posat en mans de la policia per tal que puguin esclarir els fets, perquè la situació és greu”.

A més a més, l'executiu va confirmar que la manera d'actuar dels estafadors, no era únicament mitjançant un missatge de text al mòbil, sinó que hi havia persones que havien rebut un correu electrònic de característiques similars, amb el mateix modus operandi, amb un enllaç que relacionava la comunicació amb el Departament de Tributs i Fronteres.

A banda de realitzar una comunicació per denunciar la problemàtica i fer saber a tots els seus usuaris que els missatges o correus electrònics formaven part d'una estafa, fonts d'Andorra Telecom van explicar al Diari que estaven treballant per tal de poder esbrinar quin era l'origen de les comunicacions que s'estaven rebent en diferents terminals o comptes de correu electrònic del país. Tal com van explicar les mateixes fonts, el servidor des del qual es van enviar tant els sms com els correus no es trobava registrat al país, sinó que estava ubicat en un país estranger, un fet que en dificultava molt la seva localització. Al tancament d'aquesta edició, no es registrava cap denúncia de persones que haguessin patit les conseqüències de l'estafa.

Un estiu mogut

Aquest però no és l'únic intent de robatori, utilitzant el Govern del país, com a parany que s'ha viscut. Cal recordar que a mitjans de juliol, un perfil fals del ministre Jover promocionava uns presumptes crèdits a baix interès per a empreses, a càrrec de Credit Agricole; A més a més, fa només unes setmanes, Andorra Telecom va notificar que diversos números estrangers, de països exòtics, en què en tornar la trucada, es connectava amb una centraleta que cobrava la connexió a unes tarifes molt elevades.

tracking