Pandèmia mundial

Govern alerta que el repunt de casos seguirà els propers dies

El ministre portaveu demana prudència i afirma que estan preparats per a un repunt durant els propers dies

Govern afirma que la situació sanitària “no és” com la del marçSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern considera que malgrat el repunt de casos en els darrers dies, la situació sanitària en la qual s'està avui en dia no té res a veure amb la de març, malgrat que el nombre de casos actius pugui ser similar. Així ho va dir el ministre portaveu, Eric Jover, que va afirmar que “les dades que tenim avui de persones hospitalitzades, amb quatre casos a planta i un a l’UCI, no tenen res a veure amb les que teníem al mes de març, encara que el nombre de casos actius pugui ser similar”. Pel que fa al total de casos, el ministre va indicar que s'havien detectat 15 nous positius, mentre que s'havien donat 2 altes, i que una persona havia estat ingressada a la planta Covid de l'Hospital. A més es mantenia una persona de mitjana edat a l'UCI.Al tancament d'aquesta edició el nombre de casos actius de coronavirus era de 130, mentre que el total de contagis des de l'inici de la pandèmia és de 1.060. Pel que fa a les persones que han superat la malaltia des del passat mes de març, la xifra s'eleva a 877.

El ministre portaveu va remarcar que “el que és evident és que no es poden comparar les dades directament entre tots els països, perquè nosaltres fem moltes més proves, i a més a més tenim les TMA que són 4 vegades més sensibles que les PCR”. I tot seguit va afegir que “aquesta gran capacitat de diagnosi ha de servir tant per tranquil·litzar la població del país com per a tots els visitants. Hem de reforçar el missatge que Andorra és un territori segur”.

Tot i el missatge tranquil·litzador, Jover va remarcar que “cal prudència i mantenir les mesures higièniques i evitar no socialitzar-nos amb excés, perquè preveiem que hi hagi un increment de casos” i va afegir que “hem de fer un sobre esforç per tal de poder tornar a la normalitat al més aviat possible. Del que fem en dependrà que tinguem una temporada d'hivern tranquil·la”.

D'altra banda, Eric Jover va anunciar que el Govern ha externalitzat el servei de trucades relacionades amb la Covid-19; cal recordar que prèviament ja s'havia passat de dues persones fent atenció telefònica a quatre. Malgrat això, tal com va explicar el ministre “divendres vam fer un Consell de Ministres extraordinari en què es va aprovar l'externalització del servei”. L'empresa adjudicatària és Espic, que té el seu Call Center a la Massana. Jover va recordar que aquesta és la mateixa empresa que ja va col·laborar amb l'executiu durant els cribratges massius. Amb relació al pressupost, el ministre portaveu va indicar que “no puc precisar les xifres, perquè una part important va lligada amb el nombre de trucades que es puguin atendre”. Respecte a l'abastiment de l'únic medicament que s'ha avalat per tal de tractar la Covid-19, el Remdesivir, Jover va afirmar que “desde l'hospital ens indiquen que no hi ha problemes de reserves d'aquest medicament”. D’altra banda, pel que fa als centres sociosanitaris, el ministre no va poder confirmar si havien reprès la normalitat en les visites plenament, però sí que va indicar que “em consta que estan tornant a la normalitat, però no sé si en tots ja s'ha recuperat plenament”.

LA CARTA DE LES ESCOLES ESTARÀ AVUI

La tornada a l’escola va ser un altre dels punts que va abordar el ministre portaveu. Jover va afirmar que avui “sortirà la carta per a totes les famílies” que tenen infants o joves escolaritzats. Pel que fa al contingut, el ministre Jover va indicar que “no només hi haurà informació genèrica, sinó que també s’apuntarà la franja semihorària” en què els alumnes s’hauran d’anar a realitzar les proves per tal de garantir una tornada a l’escola lliure de Covid. No obstant això, Jover va confirmar que avui a la tarda, tant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com la ministra d’Educació i d’Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, faran una roda de premsa per tal d’explicar tots els serrells que hi ha pendents tant de les proves a fer com de la tornada a l’escola.

CREU ROJA DEMANA 200 VOLUNTARIS PER ALS NOUS STOP LABS

El director de la Creu Roja, Jordi Fernàndez, va confirmar al Diari que la ONG necessita “200 voluntaris” per tal de poder realitzar amb garanties els dos Stop Labs que es volen implementar a partir de la setmana vinent per fer les proves als escolars, docents i resta de personal dels centres escolars. Fernàndez va indicar que de moment “comptem amb 76 voluntaris” dels 200 que necessiten. No obstant això, el director de la Creu Roja no ho va atribuir a una manca de solidaritat de la gent i va afirmar que “penso que la gent encara vol col·laborar però amb tots els sectors econòmics oberts no hi ha la mateixa disponibilitat, i a més a més és agost. Ens està costant omplir els Stop Labs però crec que amb la col·laboració de tothom ho aconseguirem”. Pel que fa a les persones que vulguin actuar com a voluntaris, Fernàndez va indicar que “no hi ha cap requisit concret, només que siguin persones majors d'edat”. Sobre el funcionament, va explicar que “d'una banda es farà un test serològic (com el del cribratge) i dos TMA. Dos persones faran les proves i dos apuntaran les dades. Hi pot haver entre cinc i sis taules en marxa.En principi es vol fer a tothom al cotxe però n’hi haurà per a vianants segurament. Una experiència sanitària és un valor afegit que s'aprecia a l'hora de fer les proves”. Finalment, el director de la Creu Roja va dir que “espero que arribarem a omplir els Stop Labs amb els voluntaris, però si no fos el cas, no descartem completar-ho amb personal propi de la Creu Roja”.

Govern afirma que la situació sanitària “no és” com la del març

tracking