Reportatge

Una força misteriosa al Pirineu

L’escriptor andorrà Albert Villaró publica aquesta setmana la nova novel·la ‘La companyia nòrdica’, situada a la primera guerra carlista, en què a partir d’un mansucrit d’un soldat prussià, explica com un aspecte desconegut intenta acabar amb els soldats liberals.

Una força misteriosa al PirineuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és una novel·la històrica perquè no té gaires de les convencions que té aquest tipus de relat. Tampoc és fantàstica. També compta amb elements relacionats amb la cència. “No sabria quina etiqueta posar-li. No puc encaixar-la en cap”. Aquesta és la definició que fa un dels escriptors per excel·lència del Principat, Albert Villaró, sobre la seva nova obra La companyia nòrdica, que a partir d’aquest dijous es podrà aconseguir a les llibreries.

El relat parteix d’una troballa d’un manuscrit. Aquestes són les memòries d’un militar prussià que es va apuntar voluntari a l’exèrcit de la primera carlinada. Tot i que l’autor no vol revelar si és un fet real o fictici, en el llibre s’especifica que Villaró, que l’any 1997 era arxiver municipal de la Seu d’Urgell, “va rebre en penyora de la vídua d’un paleta col·leccionista d’antiguitats”, el dietari del soldat Ulrich von Wilamowitz, botànic i violinista. I per què no vol desvetllar el secret? Villaró assegura que “la meva feina és que el lector s’ho cregui i pensi que és real. No cal saber si realment va passar així o no”.

La companyia nòrdica és una força misteriosa per carregar-se els soldats liberals. “El meus personatges van darrere les seves passes. Els personatges tenen molta potència durant tota la novel·la. Té molts registres i molts plànols de lectura” exposa Villaró, cosa que indica que està pensada per a molts tipus de lectors diferents, no tant per a joves, tot i que no hi ha límit d’edat. L’autor diu que “a mi amb setze anys sí que m’hauria interessat llegir-la”.

El context històric és la primera guerra carlista, al segle XIX, on alguns dels escenaris, tot i que no són els prinicipals, són les batalles. “Hi ha moments que la lectura toca de molt a prop Andorra. No hem d’oblidar que és història i que aquí a la muntanya és on van passar molts fets poc coneguts i novel·litzats”, assegura l’escriptor. “És com si fes vergonya parlar d’això, com si fos una cosa carca”, afegeix.

Ha estat dos anys escrivint i dedicant-hi temps. “Era un projecte que tenia en cartera des de fa molts anys. Quan comences, et dediques exclusivament a ella”. I la Covid-19 no ha estat un impediment per publicar-la. De fet, la previsió inicial era que sortís ara a l’agost. L’autor diu que volia que es desvinculés de dates com Sant Jordi, “que és un moment en què hi ha molts llibres que surten publicats i a vegades costa decidir quin vols que sigui l’escollit”.

Una força misteriosa al Pirineu

tracking