TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Pandèmia mundial

El coronavirus fa baixar el cost de la tornada a l'escola

La despesa es preveu més baixa pel poc desgast del material del curs passat, una demanda de llibres més reduïda i pel mercat de segona mà

El coronavirus fa baixar el cost de la tornada a l'escola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tornada a l’escola és una data clau del calendari que té un significat molt diferent per als pares i per als fills. Mentre que per als infants suposa alegria i, especialment aquest any, ganes de retrobar-se amb els seus amics; per als pares implica una gran despesa. Una despesa que des dels establiments asseguren que aquest any està sent més baixa per tres factors: el poc desgast del material del curs passat, que es va haver d’aturar al març; una demanda de llibres més reduïda des de les escoles, i la recerca al mercat de segona mà.

En aquest sentit, Josep Maria Cornella, gerent d’Ofijet, exposava que “aquest any les escoles han demanat menys llibres” i, en ser demanat pels possibles motius, apuntava que “potser no els va donar temps d’acabar amb el temari i volen seguir amb algun llibre del curs passat o bé han tingut més cura a l’hora de demanar llibres per ajudar els pares i que no hi hagi tanta despesa”. D’altra banda, comentava que s’ha notat un augment de gent que recorre als llibres de segona mà: “Ja fa temps que es fa però la gent està intentant, aquest any encara més, reciclar llibres, i les escoles ajuden a fer-ho”.

Tanmateix, Lluís Canal, gerent de La Llibreria, indicava que “la despesa sol ser com la d’altres anys”, però considerava que “les escoles estan demanant menys llibres, potser perquè encara no han decidit algun tipus de material d’alguna matèria”. Respecte a si la crisi del coronavirus ha afectat les vendes, remarcava que “la gent ha intentat aprofitar material”. “Tot hi afecta, però també afecta la situació, que la gent no arriba a final de mes perquè hi ha persones en reducció de jornada i en suspensió de contracte; i la tornada a l’escola no deixa de ser una despesa, no només en llibres sinó també amb transport i el menjador. En un moment de crisi, és una mica delicat”, afegia.

No comprar motxilla

Així mateix, destacava Cornella que el material que suposa un cost més elevat acostuma a ser la motxilla i l’estoig, però s’estan trobant que les famílies opten per no canviar-la. Decisions com aquestes suposen un estalvi per a les llars i Cornella exposava que “a nosaltres ens afecta com la crisi està afectant tot el país”. I precisava que “esperem entre un 30 i un 35 per cent menys de facturació tant en llibres com en material” perquè “la gent és la mateixa però les factures, més baixes”.

En la mateixa línia, des de la botiga Carlin apuntaven que “la mitjana de despesa és la mateixa que l’any passat però la gent potser està més reticent a comprar motxilles, no s’ha fet una venda gaire gran”. “Les classes van acabar al març i hi ha molts alumnes que tenen la motxilla nova, tot i que entre els adolescents la tendència es canviar-la cada any”, van valorar. Amb tot, apuntaven que encara no es troben en ple auge de vendes: “La cosa comença la setmana que ve però de moment està anant bé”. “La gent està esperant a últim moment perquè no saben com es començaran les classes, quan, com es faran...”, comentaven.

La despesa mitjana habitual de la tornada a l’escola acostuma a ser d’uns 400 euros per infant cada any. Tot i això, el curs i el sistema educatiu són els condicionants de la suma. Des d’Ofijet, Cornella detallava que el sistema espanyol és el més car i que la despesa mitjana a primària és de 200 euros, de 100 a primer i d’uns 300 a sisè, mentre que a secundària es manté en els 300 a excepció de quart d’ESO, quan es demanen més llibres. Al batxillerat, la despesa és de prop de 300 euros però sempre depèn de les optatives. Al sistema andorrà, funcionen amb iPad i la gran inversió arriba el primer any amb els més de 300 euros que val el dispositiu. El francès, per contra, és l’opció més econòmica perquè es reciclen els llibres. A més, la despesa en material sol ser d’uns 50 euros, motxilla a part, i la dels llibres de lectura, entre 10 i 60 euros.

El coronavirus fa baixar el cost de la tornada a l'escola

tracking