Reportatge

El canvi definitiu

La Biblioteca Nacional va traspassar-se fa un mes a l’antic hotel Rosaleda, a Encamp, conjuntament amb el ministeri de Cultura. Era un canvi molt esperat, feia anys que sabien que havien de mudar-se, ja que les instal·lacions cada cop es quedaven més curtes.

El canvi definitiuSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa gairebé vint-i-cinc anys que la Biblioteca Nacional va instal·lar-se a la Casa Bauró, al bell mig del casc antic de la parròquia d’Andorra la Vella. Allà es van estar molt temps, fins que van començar a quedar-se sense espai. Per exemple, les sales de la Casa Bauró estaven saturades de diferents tipus de documents, per tant no podien garantir la diferent temperatura adequada per a cada un d’ells. A nivell d’accessibilitat, la Casa Bauró no disposa d’ascensor, per tant si algú amb una discapacitat física volia fer alguna consulta, ja havia de dependre de les bibliotecàries. A partir del 2014 van començar a estudiar la possibilitat de traspassar-se a l’hotel Rosaleda, edifici en propietat del Govern, i set anys després per fi s’ha fet el canvi. I quin canvi!

L’hotel Rosaleda disposa de 821 metres quadrats aprofitables, mentre que la Casa Bauró només en tenia 250. Això vol dir que han pogut dur a terme molts canvis, com ara control de temperatura a cada una de les sales, que a més suposa un gran estalvi energètic. També s’hi han afegit altres serveis, com més ordinadors i sales individuals de consulta, que afavoreixen la comoditat de l’interessat.

El públic que utilitza els serveis de la Biblioteca Nacional és poc variat, majoritàriament és gent que fa estudis i treballs sobre Andorra o el Pirineu. El fons de la Biblioteca Nacional és molt específic, per tant el seu públic també. Júlia Fernández, actual cap de la Biblioteca Nacional, es mostra molt satisfeta amb el traspàs: “Els espais són molt més grans i lluminosos, cosa que afavoreix la feina”. S’hi ha pogut afegir una sala exclusivament dedicada a la digitalització de l’inventari i el més important és que ara ja no s’hauran de preocupar de l’espai disponible, ja que gràcies a l’augment dels metres quadrats, poden calcular el creixement a quinze anys vista.

El fet de compartir serveis amb el ministeri de Cultura “és molt positiu”, ja que poden compartir més recursos que mai. Segons el que explica Fernández, una de les coses que més els contents fan els treballadors de la Biblioteca és la inesperada visita d’antics treballadors de l’hotel Rosaleda, com ara cuiners, cambrers o l’antic director, que ocasionalment fan una visita per recordar els vells temps i per agrair la magnífica feina de reforma que han realitzat durant tots aquests mesos. Pel que fa a les mesures de prevenció de la Covid-19, a la Biblioteca Nacional es respecta en tot moment la distància de seguretat i l’ús de la mascareta és obligatori.

tracking