Pandèmia mundial

Salut detecta 21 positius en dos dies i el nombre d'actius arriba als 117

La Seu registra cinc casos nous i l’índex de rebrot se situa en 839, a la franja ‘molt elevada’

Salut detecta 21 positius en dos dies i el nombre d'actius arriba als 117Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els casos de coronavirus al Principat pugen com l’escuma i cada vegada augmenten més entre actualitzacions sanitàries. Des de dimecres, el ministeri de Salut ha detectat 21 casos de coronavirus nous que situen la xifra de casos acumulats a Andorra des que es va iniciar la pandèmia en 1.045. A més, cal tenir en compte que no hi ha cap pacient que hagi aconseguit negativitzar el virus i, per tant, la xifra de persones que s’han recuperat de la malaltia es manté en 875, mentre que els casos que es troben en actiu han passat dels 96 als 117 en dos dies.

Pel que fa a l’estudi epidemiològic, dels 21 casos nous, onze són contactes de positius confirmats. Pel que fa als altres deu, es desconeix l’origen i, per tant, s’ha iniciat l’estudi de contactes per tal d’aïllar-los i evitar la propagació del virus.

D’altra banda, Govern no va voler detallar quantes persones estan aïllades arran dels brots detectats a la Seu d’Urgell ni si cap dels 21 casos nous correspon als focus de contagi de la capital de l’Alt Urgell.

Altrament, cal destacar que els contagis d’aquesta segona onada de la pandèmia ja s’apropen als 200. No fa gaires setmanes que Andorra treia pit per ser un dels vint països del món que no tenia casos actius de coronavirus. Un mèrit que va durar pocs dies i que ara queda enrere, ja que el nombre de contagis en aquesta segona onada ja arriba als 190. A més, cal tenir en compte que l’augment de 21 casos respecte a les xifres de dimecres implica un augment percentual del 22 per cent. És a dir, en dos dies s’ha detectat el 22% dels casos que hi ha actius a hores d’ara.

La Seu, en plena escalada

On els casos també pugen sense aturador és a la Seu d’Urgell. La ciutat ja acumula 46 casos actius mentre que el nombre de persones que estan aïllades al seu domicili és de 470. A més, cal destacar que hi ha dues persones ingressades a la Fundació Sant Hospital. Pel que fa a l’índex de rebrot, actualment és de 839,61 i el factor R0, que indica la capacitat de reproducció del virus, és de 3,5, per tant, cada persona infectada podria contagiar-ne més de tres. Respecte a la darrera actualització, l’índex de rebrot ha augmentat en 100 punts i l’R0 ha disminuït. Dijous es van fer 112 proves PCR i només cinc van obtenir un resultat positiu.

ES REFORÇA LA NETEJA A LA SEU

La Seu d’Urgell ha optat per reforçar les tasques de neteja dels espais públics de la ciutat per limitar la propagació de la Covid-19. La desinfecció inclou bancs, papereres, pilones i baranes, així com els contenidors de brossa. El gerent de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Alt Urgell, Jordi Vilaró, va explicar a RàdioSeu que actualment treballen tres equips, que es distribueixen entre l'eixample i el nucli antic. Tanmateix, Vilaró remarca que la desinfecció del mobiliari urbà “només és un element més per evitar contagis per coronavirus, ja que no supleix les mesures individuals de protecció davant la pandèmia (mans, mascareta, reducció de contactes i distància social)”.

tracking