El pes de les importacions d'origen espanyol segueix a l'alça

En el que va d’any suposen el 68,4% del valor total de la compra de mercaderies, quan el 2019 eren el 64,3%

El pes de les importacions d'origen espanyol segueix a l'alçaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tancament de l’economia, que va ser gairebé total més enllà dels serveis essencials des de mitjan març fins a final de maig, no només no ha efectat el pes que té Espanya en el valor de les importacions de mercaderies sinó que l’ha incrementat. Del gener fins al juliol el valor de les mercaderies provinents de l’estranger s’ha reduït sensiblement respecte al mateix període de l’any passat. Concretament, el tancament de l’economia ha fet caure un 25% el valor dels productes importants del gener al juliol del 2020 respecte al mateix període l’any. S’ha passat dels 783 milions en mercaderies importades el 2019 als 583 de l’actual exercici.

La pandèmia, però, no ha servit perquè els altres mercats als quals Andorra compra mercaderies hagin reduït distàncies respecte al pes que Espanya té com a principal proveïdor de productes del Principat. El veí del sud va vendre el 2019 mercaderies per un valor de 886 milions d’euros, és a dir, el 64,3% dels 1.378 milions d’euros que es van emprar en la compra de productes provinents de l’estranger. En el que va d’any, tot i la crisi sanitària, el pes d’Espanya ha continuat a l’alça i de gener a juliol el valor de les mercaderies provinents del veí del sud ha estat de 339,4 milions d’euros, el 68,4% del total.

I mentre Espanya continua a l’alça, França, l’històric segon gran proveïdor de mercaderies a Andorra, segueix la línia a la baixa que va iniciar l’any 1993 i que sembla no tenir aturador. En el que va d’any s’han importat del veí del nord productes per un valor de 68,2 milions d’euros, un 11,6% dels 583 totals. El 2019, el valor de les mercaderies franceses suposava el 12% del total.

Allunyats del nord

La situació actual xoca amb el que passava fa uns 25 anys quan el percentatge de les importacions d’Espanya i França estava gairebé equilibrat. El 1993, el primer any en què Estadística va començar a publicar les dades relatives a les importacions, el pes de les provinents de França era del 35,5%. El pes de les compres que es feien a Espanya representava el 37,5%. Així mentre que, amb dades a 31 de desembre de l’any passat, el percentatge de les importacions provinents del veí del sud ha crescut uns 26 punts en poc més d’un quart de segle, el de les arribades del nord ha disminuït en 23. Un pes, el de França, que majoritàriament ha anat a parar a Espanya. I si es té en compte els percentatges a 31 de juliol del 2020, el pes d’Espanya és uns 31 punts més elevat que el 1993, ja que s’ha passat del 37,3% d’aquell any al 68,4% d’ara.

La caiguda del pes de les importacions de França té diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Fins a l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu, per exemple, hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que, per tant, només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció. Això, juntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i sovint tancada a l’hivern, també és un fre. Un altre factor residiria en el pes que tenen els residents d’origen espanyol respecte a la totalitat de la població.

Afectació de la Covid-19

L’abril, en ple confinament, ha estat el pitjor mes amb només 31,8 milions en valor de les imporatcions. Al març van ser de 77,1 milions i al maig de 60,9 milions. Al juny i al juliol s’ha vist una certa recuperació amb 87 i 113. Cal matisar que el valor del juny va ser de 295 milions, però 208 eren de l’entrada al país del Mata Mua de la baronessa Thyssen.

El pes de les importacions d'origen espanyol segueix a l'alça

tracking