PANDÈMIA MUNDIAL

Sota control els residents contagiats a la Seu

L’alcalde de la Seu assegura que el ministeri de Salut té identificades les persones residents que es podrien haver contagiat en un dels brots

Sota control els residents contagiats a la SeuCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“En diversos brots tenim implicades persones d’Andorra, i està tot controlat des de l’inici de la pandèmia.” Així de contundent responia ahir l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, en ser preguntat sobre l’afectació dels brots al Principat. Fàbrega, però, no va precisar el nombre de persones del país aïllades per “haver sopat a restaurants o consumit en locals d’oci” de la Seu. Tot i això, remarcava que “els responsables de Salut saben qui són amb noms i cognoms per fer-ne un seguiment”, i afegia que es tracta d’un percentatge “molt petit”.

Actualment, la Seu té 41 casos actius i 549 contactes aïllats. A més, hi ha tres persones ingressades a l’hospital i dues d’elles són gent de més de 70 i 80 anys que “no s’han contagiat en els locals sinó que han estat danys col·laterals”, però “són casos estables i evolucionen bé”. Pel que fa a l’índex de rebrot, actualment és de 727, i el factor R0, que indica la capacitat de reproducció del virus, és de 3,82, per tant, cada persona infectada podria contagiar-ne gairebé quatre. Els dos valors han augmentat en les darreres 24 hores i Fàbrega remarcava la necessitat de limitar l’activitat social per no haver d’aïllar tantes persones, un fet que té “molta afectació laboral i econòmica”.

Festa major i mercat, suspesos

Durant la compareixença, Fàbrega va anunciar que suspendran tots els actes que tenien previstos almenys fins d’aquí 10 o 15 dies, “que és el temps que es triga a veure les mesures adoptades”. Així doncs, la festa major i el mercat setmanal quedaran suspesos fins que la situació no millori. L’objectiu del consistori és “obrir les escoles sense estar en vermell per garantir la màxima seguretat possible”. Per aconseguir-ho estan ampliant la capacitat de diagnòstic. De fet, en la darrera setmana es van fer 600 PCR i ahir es van fer 112 proves entre els treballadors de bars i locals d’oci, que és el sector on es concentra el brot. En funció dels resultats, es valorarà fer un cribratge poblacional a gent jove, ja que l’edat mitjana de contagis és de 32 anys.

TROPIKKAL I ARBELETXE ELS GRANS FOCUS DELS CONTAGIS DE LA SEU

Els grans focus de contagi de la Seu d’Urgell són un restaurant i un local de copes on se sospita que es capten clients consumidors de prostitució. A hores d’ara, tant Arbeletxe com Tropikkal mantenen tancades les portes dels establiments. De fet, el restaurant Arbeletxe va compartir a Facebook que romandrien tancats pel positiu d’un dels treballadors

LES PITJORS DADES DE LA CRISI

De ser una de les regions on menys incidència havia tingut el coronavirus a estar en boca de tothom per l’elevat risc de contagi. Aquest és el procés que ha seguit l’Alt Urgell i, concretament, la seva capital. En qüestió d’una setmana, la detecció de tres brots d’activitats socials ha encès totes les alarmes. “Estem una mica preocupats perquè estàvem molt tranquils, hi havia hagut algun cas però quedàvem molt exempts”, indicava la Rosa Maria Gúdel, veïna de la Seu. En la mateixa línia, la Montse Canes, que regenta una botiga tèxtil, destacava que “està pujant de manera exagerada”. “Tinc la meva mare a la residència i dilluns ja ens van prohibir fer visites, això fa molt mal, és molt trist no poder anar-hi”, explicava dolguda per l’augment de casos. És per això que subratllava la importància del compliment de les mesures de seguretat. Per la seva part, la Laura, que havia vingut a desconnectar uns dies, va apuntar que “no estem preocupats” per l’augment de casos perquè “no hi ha d’haver problema si entre tots ens ajudem”. El Caporal de la Policia Municipal de la Seu d’Urgell, Josep Julià Porta, detallava que “ara hem fet una campanya informativa a tots els locals, se’ls ha entregat una circular amb les normes a seguir i hem vist que hi ha molta predisposició”. Tot i això, expressava que el cos ja ha hagut d’aixecar alguna acta, especialment a algun local de nit que no va tancar a la una de la matinada. La Maria Jesús Ribero, del Cafè Orient, valorava que l’augment de la presència policial “em sembla molt bé, perquè és el que han de fer, anar mirant que tot estigui bé i, entre tots, controlar això”. A més, es mostrava favorable al cribratge del sector. Així mateix, el Joan Simon, que és administrador de Disseu, remarcava que “hem de mantenir les mateixes mesures que hem pres fins ara” i confessava que “ens amoïna però el que hi ha hagut és una mica de deixadesa per part de la gent jove perquè es veu a les nits molta més afluència de grups que no van protegits”. D’altra banda, la Guàrdia Urbana està controlant el confinament de les persones que s’han de quedar aïllades per haver estat en contacte amb casos positius confirmats, ja que en alguns casos es dubta del seu degut compliment.

Sota control els residents contagiats a la Seu

tracking