cultura

Ordino i Encamp formalitzen el conveni del Ball de l'Óssa per la Unesco

L’acord entre el govern i els comuns té com a objectiu presentar la candidatura el març del 2021

Ordino i Encamp formalitzen el conveni del Ball de l'Óssa per la UnescoFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Cultura i Esports i els comuns d’Encamp i Ordino van formalitzar ahir al matí el conveni de col·laboració per la candidatura del Ball de l’Óssa, dins les Festes de l’Os del Pirineu, a Patrimoni Mundial Immaterial de la Unesco presentada pel Govern francès.

Les administracions, tot i que ja fa un temps que treballen conjuntament, van voler fixar el marc de col·laboració centrat en l’estratègia de reconeixement i de revaloració internacional d’aquest patrimoni festiu.

La ministre de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va explicar que aquest conveni estableix el compromís de les administracions amb els actors socials “que mantenen vives les tradicions i les expressions immaterials de la nostra cultura, com són les Festes de

l’Óssa”. Riva va posar en relleu la importància del treball conjunt de les administracions públiques i la ciutadania per poder impulsar projectes com la candidatura Andorra-França de les Festes de l’Os dels Pirineus, que tenen com a objectiu presentar-se a la Unesco el març del 2021.

Les representacions de l’os o de l’ossa es troben en alguns pobles dels Pirineus i en altres zones muntanyoses del continent europeu. Una de les més importants és de la de Prats de Molló, tot i que al Vallespir és freqüent la tradició com a Arlès, l’Alt Vallespir i Sant Llorenç de Cerdans.

En el cas de les festes al Principat, aquestes no estan centrades en un os, sinó una ossa. A més, en el cas d’Ordino, aquesta es du a terme per les festes de Nadal, mentre que la resta són per Carnaval. Tot i això, totes tenen en comú que el personatge principal es tracta d’un os mig home i mig bèstia, que s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern i, segons els estudiosos de la cultura popular, ho vinculen amb l’època d’hibernació d’aquest animal i la captura com a domini de la natura.

tracking