PANDÈMIA MUNDIAL

El brot de la Seu encén les alarmes a Andorra

La localitat de l’Alt Urgell detecta dos brots en restaurants i un altre en un local vinculat a activitats de prostitució

El brot de la Seu encén les alarmes a AndorraCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació sanitària de la Seu d’Urgell ha posat en alerta les autoritats del país. La localitat va detectar el cap de setmana tres brots relacionats amb activitats socials que han provocat que el nombre de contagis es dispari i es preveu que segueixi augmentant, ja que els brots estan lligats amb activitats socials. Concretament, s’han detectat en dos restaurants i en un local vinculat a la prostitució: no és un prostíbul com a tal però es tractaria d’un punt de reunió per dur a terme aquesta activitat. Davant d’aquesta situació, el ministre portaveu, Eric Jover, va indicar ahir que “la zona de la Seu d’Urgell és un dels llocs on tenim una mobilitat especial, sigui per activitats d’oci o professionals”.

En aquest sentit, va remarcar que “fem un seguiment diari de la situació que esta patint aquesta zona i estem en contacte amb les autoritats polítiques i sanitàries d’aquesta regió”, també en cas que requerissin ajuda. En la mateixa línia, l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, va explicar al Diari que el contacte amb el ministeri de Salut és “constant i bidireccional des del primer dia”, especialment perquè “en algun dels brots que hem tingut hi havia gent d’Andorra i de l’Alt Urgell”. “Sempre hi ha una informació molt fluida i treballem d’una manera coordinada”, remarcava.

Festa major i mercat, cancel·lats

Fàbrega ha assenyalat avui en roda de premsa que s'han cancel·lat tots els actes programats per a les properes setmanes, començant per la festa major. També s'ha decidit aturar el mercat setmanal entre 10 i 15 dies. "És el temps que es triga en veure l’impacte de les mesures adoptades. Si la situació no millora s’allargarà", ha indicat l'alcalde, que ha afegit que "no tenim pressa perquè volem obrir els coles sense estar en vermell, a tota Catalunya. És important controlar la situació per obrir les escoles amb la màxima seguretat possible".

Un índex de reproducció elevat

A hores d’ara a la Seu hi ha 35 casos actius, dos dels quals es troben ingressats al Sant Hospital i 400 aïllats. D’altra banda, la mitjana d’edat dels contagiats és de 34 anys. Pel que fa a l’índex de rebrot, actualment és de 645, i el factor R0, que indica la capacitat de reproducció del virus, és de 3,39, per tant, si una persona infectada entrés en contacte amb una comunitat, contagiaria tres persones. Davant d’aquest escenari, Fàbrega confessava ahir que “és una situació que ens situa en una de les pitjors dades que hem tingut durant la pandèmia”. A més, va indicar que encara estan a l’espera dels resultats de les PCR que es van dur a terme durant tot el dia d’ahir als contactes dels casos confirmats.

Amb tot, va assegurar que no s’estan plantejant el confinament. “Tenim aquest índex de brot perquè som una població molt petita i hi ha pocs habitants, per tant, amb molt pocs casos de seguida es dispara”, precisava l’alcalde. A més, afegia que “tenim els brots molt focalitzats amb la restauració, els bars i l’oci nocturn, per tant, hem d’anar a atacar l’arrel perquè tots els contagis estan relacionats amb aquesta activitat”.

tracking