investigació

El sindicat de la presó considera que l'agent suspès és un cap de turc

Consideren que l’agent que s’ha suspès 20 dies per cometre una falta greu és un cap de turc

El sindicat de la presó considera que l'agent suspès és un cap de turcFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat d'agents penitenciaris va criticar durament la decisió del ministeri de Justícia i Interior de sancionar amb 20 dies de suspensió un dels carcellers que estaven sent investigats arran de la fugida de José Luis Tribaldos. “El ministeri ha imposat aquesta sanció perquè quedi tothom content”, va indicar David Bernaus, tresorer i portaveu del sindicat d'agents penitenciaris, i va afegir que “és un cap de turc, perquè amb aquesta sanció la seva feina no corre perill, però, a la vegada, el ministeri vol donar la sensació que ha depurat responsabilitats”. En aquest sentit, cal recordar que hi havia 4 expedients oberts a tres agents (tres per faltes greus i un per una molt greu), tres dels quals van acabar arxivats i sense cap tipus de conseqüència, mentre en un dels expedients pe runa falta greu s’ha acabat sancionant.

Sobre la sanció imposada de la suspensió de 20 dies, Bernaus va afirmar que “esperem que el nostre company acabi presentant un recurs que la deixi sense efecte. No té cap mena de sentit que s'imposi aquesta sanció tenint en compte que es presentaven importants deficiències estructurals, tècniques i sistèmiques. Sense totes aquestes mancances, la fugida del pres no s’hauria produït”, i va afegir que “és evident que la responsabilitat de tot això no pot recaure en un agent penitenciari, sinó que la responsabilitat que les estructures no estiguessin en les condicions òptimes va molt més enllà. No pots sancionar un treballador al qual no li facilites les eines necessàries per tal de poder desenvolupar la seva feina de manera correcta”.

En relació amb el recurs, Bernaus va dir que “nosaltres estem a la disposició del nostre company per al que necessiti”, però va recordar que, “de moment, no el podem representar perquè no ens ho ha demanat i, a més a més, no és un afiliat nostre. Però, repeteixo, ens tindrà al seu costat per al que pugui necessitar”. A més, el portaveu del sindicat d'agents penitenciaris va afegir que, “estem convençuts que si fa el recurs, la sanció quedarà sense efecte”. D'altra banda, sí que es va mostrar satisfet pel fet que s'arxivés l'expedient al mateix treballador, en el qual se li podia incoar una falta molt greu. Sobre això, Bernaus va dir que “estem parcialment satisfets, perquè amb l'arxivament de la falta molt greu la feina del nostre company ja no corre perill”. En relació amb els altres dos expedients a dos treballadors més i que també van acabar sense efecte, Bernaus va comentar que “ens sembla fantàstic que s'hagin arxivat els altres dos expedients que s'estaven incoant. Ni aquells dos, ni l'altre que s'ha deixat sense aplicar, ni el que finalment s'ha aplicat, tenien cap tipus de raó de ser, perquè els problemes en què es va fomentar la fugida anaven més enllà de les atribucions dels agents”.

Cal recordar que el motiu de la sanció que el ministeri de Justícia i Interior finalment va acabar imposant a l'agent penitenciari venia motivada perquè no hauria mirat prou sovint per la finestra que donava al pati per on es va escapar el reclús. Un fet, però, que tant des del sindicat com per part dels treballadors penitenciaris ja s'havia denunciat reiteradament, ja que la persona que es trobava en aquesta torre i encarregada de controlar la zona del pati per on va fugir Tribaldos també tenia sota el seu control dues zones més, fet que feia impossible mantenir una vigilància constant sobre cap dels punts.

tracking