Dos dels terroristes del 17-A van venir set cops a Andorra

Un d’ells va morir a l’explosió d’Alcanar i l’altre va ser abatut a Cambrils

Dos dels terroristes del 17-A van venir set cops a Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos dels terroristes implicats en els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017 van viatjar fins a set vegades a Andorra. Un d’ells era Youssef Aalla, que va morir a l’explosió de la casa d’Alcanar, un dia abans de l’atropellament mortal a les Rambles, on els terroristes acumulaven material explosiu amb l’objectiu d’atemptar en diversos punts de la capital de Catalunya. En la deflagració també va perdre la vida l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satti, que és considerat el cervell de la cèl·lula terrorista i que va captar la resta de jihadistes que van cometre els atemptats de l’agost de fa tres anys.

L’altre terrorista que va pujar a Andorra fins a set cops abans dels atemptats va morir a Cambrils després d’atropellar diverses persones al passeig Marítim de la localitat catalana la matinada del 18 d’agost. En aquest atemptat, en què va ser assassinada una dona, van participar cinc terroristes que van ser abatuts pels mossos d’esquadra molt a prop del Club Nàutic de la localitat.

Els dos terroristes, segons ha pogut saber el Diari, sempre que es van desplaçar fins a Andorra ho van fer conduint un Audi A3 i un dels cops van comprar dues bàscules al Punt de Trobada. Les mateixes fonts van explicar que els cossos de seguretat espanyols els tenien detectats abans dels atemptats a Catalunya en què van morir quinze persones.

El seguiment dels dos jihadistes es feia en el marc general de la lluita antiterrorista en què participen tots els cossos de seguretat del veí del sud amb la col·laboració de la resta de policies internacionals. Les mateixes forces de seguretat espanyoles van avisar la policia que tenien controlats els dos joves que formaven part de la cèl·lula terrorista i que aquests havien estat diverses vegades al Principat i els van demanar col·laboració.

Andorra, al sumari del cas

Al sumari corresponent a la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils surt mencionat Andorra com un possible lloc de pas de terroristes jihadistes des França cap a Espanya. Segons la declaració de Mohamed Houili, l’únic supervivent de la deflagració de la casa d’Alcanar on la cèl·lula emmagatzemava explosius per a possibles atemptats, l’imam de Ripoll “coneixia un altre imam que tenia un altre grup com nosaltres, de vuit o nou persones. Aquest grup era de França, tenia pensat passar a Espanya per Andorra i atemptar a Lloret de Mar. Volia atemptar contra l’ajuntament i la policia. Jo no sé si ho volien fer forma coordinada amb nosaltres o no”.

Cal recordar que abans dels atemptats a Catalunya, coincidint amb els que hi va haver a França amb anterioritat, l’executiu gal havia demanat col·laboració al Govern en matèria antiterrorista. L’executiu de Toni Martí va rebre aquells dies comunicacions més o menys formals per saber si els terroristes havien transitat per Andorra o fins i tot si en algun moment havien tingut residència al Principat.

A més de respondre a les demandes de reforçar els controls a les fronteres, el Govern va contemplar la possibilitat que els terroristes que van dur a terme els atemptats tant a Catalunya com a França tinguessin alguna connexió amb Andorra i arran d’això van extremar les precaucions i les cerques necessàries.

Tot i la demanda d’informació sobre l’activitat jihadista a Andorra per part de França, el Govern en el seu dia va negar de manera molt rotunda haver rebut cap comunicació oficial per part de l’executiu gal alertant que el Principat era una zona de pas de terroristes.

Tot i que el Govern assegurava fa tres anys no haver rebut cap comunicació al respecte, fonts policials sí que explicaven que les forces de seguretat franceses els havien alertat que el país podia estar sent territori de pas de terroristes i que calia extremar la vigilància. Durant els dies de més activitat terrorista als països veïns, asseguraven fonts policials, es realitzaven controls a les fronteres i més d’un cop s’havia prohibit l’entrada al Principat d’algun sospitós obligant-lo a retornar ja fos a Espanya o França.

Tres anys dels atemptats

Vuit de les onze persones que formaven la cèl·lula terrorista van morir abans, el mateix dia o poc després dels atemptats. Dos a Alcanar, cinc a Cambrils i un a Subirats. Aquest darrer, l’autor material de l’atemptat a les Rambles. Tres anys després hi ha tres processats: Mohamed Houili, Driss Oukabir i Said Ben Iazza.

tracking