societat

La Massana vol unir Pal i Arinsal amb un nou giny

El comú preveu un cost de 30 milions d’euros en la construcció de dos telecadires i una nova pista

La massana vol unir pal i arinsal amb un nou ginyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana vol reobrir el projecte de la connexió esquiable entre Pal i Arinsal amb la construcció de dos telecadires i una, o fins i tot dues, pistes esquiables a la zona. Aquest pla d'acció suposa un cost aproximat de 30 milions d’euros per superar les dificultats que planteja fer esquiable la zona i vol recórrer a la privatització del capital per poder tirar endavant amb el projecte.

La cònsol major, Olga Molné, va explicar ahir al matí després de la sessió de comú que la situació econòmica ara fa vuit anys era deficient i que en els darrers temps s’ha aconseguit capgirar-la i generar petits beneficis. Aquests oscil·len entre els 300.000 i els 500.000 euros. Un suport econòmic del qual Molné va assegurar que permeten que “l’estació es pot sostenir per si sola” però que aquests ingressos no són suficients per sufragar els nou projecte d’ampliació o possibles treballs de millora a les pistes. “Aquests petits beneficis no són suficients per fer les inversions que considerem que serien necessàries per tirar-la endavant i que continuï expandint-se i creixent”, va defensar la cònsol, i va afegir que “per això la solució que nosaltres proposem és que sigui capital privat”.

La proposta comunal, de la qual cal recordar que és la corporació massanenca qui controla el 100% de les accions d'EMAP, passa per la substitució del telefèric que hi ha actualment, i passar a fer la connexió a través de dos telecadires. “L'inconvenient que té el telefèric és que arribes, t'has de descalçar i t'has d'esperar que arribi perquè no és constant”, va explicar Molné. “Has d’esperar que torni a baixar la plataforma i que hi hagi prou gent per anar i tornar. La gent prefereix no agafar-lo per no perdre el temps”, va afegir. De fet, va incidir que amb aquesta única connexió s’ha detectat que hi ha un percentatge molt elevat que es queda a Pal, mentre que una petita porció passa a Arinsal, degut a la complicació de l’enllaç”, va explicar la cònsol. Així, consideren que amb el telecadira, “que és continu i no has d’esperar”, hi hauria una millora entre les pistes.

El projecte, a més, contempla que hi hagi una pista dotada de canons de neu i innivació artificial perquè sempre tingui les degudes condicions per ser esquiable. A la zona, la cònsol menor, Eva Sansa, va explicar que s’hauria de fer-hi una petita excavació per poder superar les dificultats del vessant que baixa del capdamunt d'Arinsal fins a les bordes de Setúria.

La iniciativa, però, en aquests moments no té un calendari fixat, ja que Molné va assegurar que “queden molts passos a fer”.

Nou aparcament

En la sessió de comú, la corporació va aprovar la divuitena modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme (POUP) quant a uns terrenys que es troben a la Travessia de Sant Antoni, davant l’Hotel Marco Polo. L’aprovació té a veure a facilitar que un propietari pugui ampliar una parcel·la per poder-hi edificar un aparcament de caràcter públic però amb titularitat privada. L’actual pla urbanístic contemplava unes limitacions entre els terrenys que només permetien que es pogués construir aquesta infraestructura amb unes mides més reduïdes. De fet, en aquests moments hi ha un aparcament, tot i que aquest és privat.

La cònsol, que es va abstenir en la votació d’aquesta modificació per la vinculació familiar que té amb el propietari, va explicar que el projecte encara és embrionari i que es desconeix si finalment la persona responsable dels terrenys estarà interessada a fer-hi un aparcament, ajornar-ho per a més endavant “o fins i tot no fer-lo”. Molné va informar que després que la Comissió Tècnica d’Urbanisme hagués fet un informe favorable i, posteriorment, que l’equip de govern hagués votat a favor d’aquest canvi terrenal, ara és el responsable qui ha de dissenyar el projecte, presentar-lo, buscar un arquitecte i finalment construir-lo.

Amb tot això, la cònsol va celebrar la iniciativa del privat davant la dificultat i la necessitat que té la parròquia en aquests moments per tenir aparcament. El que està clar, però, és que fins que no hi hagi definit el projecte, no se sabrà de quantes places disponibles es podrà parlar.

MILLORA DE L'ABASTAMENT D'AIGUA A SISPONY

La corporació va aprovar ahir un suplement de crèdit de 6.200 euros per a la inversió que preveu millorar la captació d’aigua potable dels Hortons, que abasteix el poble de Sispony. Les obres es preveuen que comencin a finals d’aquest mes d’agost i que s’allarguin fins al mes d’octubre. Els serveis, com va explicar la cònsol menor, Eva Sansa, han quedat obsolets i s’han d’anar fent actuacions de millora arreu. Així, la inversió total d’aquest projecte quedarà en 192.243,13 euros. De fet, la cònsol va recordar que fa poc es va acceptar una actuació del mateix estil a la Caubella. En la sessió també es va aprovar un altre suplement de crèdit de 3.151 euros per la necessitat d’adquirir una plataforma per transportar l’escombradora i la pala carregadora.

tracking