investigació

La fuga es tanca amb 20 dies de suspensió per a un carceller

El ministeri d’Interior arxiva la falta molt greu que s’imputava al vigilant del patí però manté la greu per “negligència”

La fuga es tanca amb 20 dies de suspensió per a un carcellerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior ja ha donat resposta als quatre expedients sancionadors que va obrir a tres agents penitenciaris arran de la fuga del pres de la Comella el 29 d’octubre de l’any passat. Les diligències als dos treballadors que en el moment dels fets estaven a la sala de comandament es van tancar la setmana passada sense conseqüències. Segons ha pogut saber el Diari, la darrera notificació es va fer ahir al matí a l’agent penitenciari que vigilava el pati per on es va produir la fuga i que acumulava dos expedients, un per una falta greu i un per una falta molt greu, i que s’ha tancat amb l’arxivament dels càrrecs més alts i mantenint la falta de rang inferior. El resultat són vint dies de suspensió de sou i feina per “negligència”.

En concret, el motiu de la sanció es basa que el carceller no va mirar prou sovint per la finestra que dona al pati, pel qual es va produir l’escapada i això hauria propiciat que el pres pogués saltar i enfilar-se pel terrat del centre penitenciari. En més d’una ocasió, però, tant des del sindicat com per part de treballadors a títol personal han manifestat que l’empleat que està a la torre que vigila la zona per on es va escapar l’intern és el mateix que està encarregat de mirar dos espais més del centre, fet que provoca que inevitablement en algun moment un dels espais quedi sense control visual des d’aquell punt.

Pel que fa a la falta molt greu que ha estat arxivada, el que s’argumentava era que l’agent havia falsejat dades de manera voluntària fent referència a desajustaments en les hores en què el treballador havia indicat que havien succeït els fets. La falta d’arguments i de proves, però, ha provocat que l’informe, que podia deixar sense feina l’empleat, fos desestimat.

Recórrer la decisió

L’agent penitenciari sancionat disposa ara d’un mes per recórrer la decisió d’Interior i, segons ha pogut saber aquest rotatiu, farà ús del seu dret i presentarà al·legacions. En cas que després de recòrrer, la decisió del ministeri sigui la mateixa, no descarta portar el cas fins a la Batllia.

El resultat de la investigació ha indignat el cercle del carceller implicat, ja que no s’entén que la fuga només hagi esquitxat una persona. En aquest sentit, recorden que va ser el mateix agent sancionat el que va donar l’avís i que les alarmes no van sonar. També es considera, com ha manifestat el sindicat de la presó en més d’una ocasió, que el pati per on es va produir l’escapada tenia greus deficiències d’estructura, com ara que el mur era molt baix, que van propiciar la fugida i que tots aquests aspectes no es poden imputar als possibles errors que haguessin pogut cometre els treballadors. Per tal de solucionar les mancances de la Comella, el ministeri va demanar un informe a experts francesos que van recomanar una sèrie de mesures per tal de millorar la seguretat del centre. Sindicat i treballadors a títol individual, però, critiquen que no

se’ls ha informat degudament de les decisions preses i afirmen que les accions proposades pels francesos no solucionen les carències del centre penitenciari.

LES SANCIONS RECOLLIDES A LA LLEI DEL COS PENITENCIARI

Segons la llei del cos penitenciari, els agents s’exposaven a sancions que, en el cas més greu, podien arribar a la inhabilitació del treballador. En el text legislatiu s’indica que la comissió de faltes molt greus pot suposar l’acomiadament i inhabilitació, temporal o definitiva, per prestar serveis en qualsevol lloc de treball de l’Administració general. També pot comportar la reubicació obligatòria en un altre lloc de treball, dins o fora del cos penitenciari o del departament d’Institucions Penitenciàries, amb l’adaptació corresponent de l’estructura salarial al nou lloc de treball. També pot comportar la suspensió temporal de les funcions de fins a un màxim de dos anys, amb la pèrdua de les retribucions corresponents. Les faltes considerades greus poden comportar la suspensió de funcions fins a un màxim de sis mesos, amb pèrdua de les retribucions corresponents i el trasllat a un altre lloc de treball, amb canvi de destinació. Pel que fa a les faltes lleus, poden comportar la suspensió temporal de les funcions fins a un màxim de catorze dies, amb la pèrdua de sou corresponent, una deducció proporcional de les retribucions per les faltes de puntualitat i assistència i una amonestació escrita.

tracking