x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Incertesa dels docents pels tests

El professorat està neguitós per l’inici de curs perquè assegura que no se l’ha informat de quan s’han de fer la prova ni si han d’estar al país abans de la data prevista
Una professora acompanya un infant a l'entrada de l'escola.

Incertesa dels docents pels tests

Una professora acompanya un infant a l'entrada de l'escola.

Fernando Galindo
Actualitzada 18/08/2020 a les 06:14
L’inici d’un curs escolar atípic està generant molts dubtes entre el professorat. Diversos docents consultats pel Diari van indicar que estan neguitosos perquè asseguren que no tenen més informació que la que s’ha publicat a la premsa sobre com es durà a terme el cribratge massiu a professionals de l’educació i alumnes abans de retornar a les classes. Saben, per tant, que seran els primers a fer-se la prova i que es començaran a realitzar a partir del dilluns 31 d’agost, però afirmen que no tenen cap comunicat oficial del ministeri d’Educació amb la informació ni se’ls ha detallat exactament quin dia s’han de fer el test.

Segons els professionals consultats, en alguns casos, els docents estan reorganitzant les vacances que tenien planejades per tornar abans al Principat, ja que, segons va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, perquè la prova sigui efectiva cal que hagin passat cinc dies des del possible contacte. Dit d’una altra manera, si la prova se’ls fa el dia 31 d’agost, haurien d’estar al país com a molt tard el dia 26 del mateix mes. El retorn a la feina del cos docent es fa habitualment el dia 1 de setembre.

Malgrat la incertesa que està generant el fet de no tenir informació detallada de manera oficial, els professors consultats també van indicar que el reglament els marca que tot i estar de vacances, la darrera setmana abans de tornar a la feina han d’estar localitzables per si el ministeri els requereix, de manera que entenen que seran avisats al llarg de la setmana que ve. Esperen que sigui també en aquest moment quan se’ls faciliti els protocols detallats sobre com hauran d’actuar a les aules i quines mesures de seguretat hauran de seguir per evitar nous contagis.

Informació parcial
Pel que fa a les direccions dels centres escolars, segons van indicar al Diari, se’ls va informar a mitjans de juliol sobre la intenció de fer proves a professors i alumnes, malgrat que no se’ls va precisar ni l’abast que tindria el cribratge ni quan es començaria a fer. La setmana passada, després de la roda de premsa del ministre Benazet i la ministra Vilarrubla, els responsables dels centres educatius van rebre un comunicat de Govern amb la informació donada públicament. No se’ls ha comunicat, però, amb més detall, com es realitzaran les proves o si és necessari tornar uns dies abans al Principat.


De moment, el que sí que ja s’ha començat a mobilitzar és la cerca de voluntaris per dur a terme les proves a professors i alumnes als stop labs. A part del que hi ha a Santa Coloma, se n’habilitaran dos més, un dels quals a Escaldes, per la qual cosa ja s’ha començat la recerca de personal. L’espai funcionarà entre l’1 i el 13 de setembre amb dos torns, el primer, de vuit del matí a dues del migdia i el segon s’allargarà fins a les vuit de la tarda.

 
FINS A 12.000 PROVES A PROFESSORS I ALUMNES AMB DUES SETMANES
El Govern realitzarà tests a tots els alumnes a partir de sis anys a la tornada a l’escola, a més dels professionals dels centres educatius, des dels docents fins als monitors de menjador. El procediment que se seguirà inclourà una prova TMA i un test serològic, i implicarà, en total, que unes 12.000 persones passin pels stop labs habilitats per fer-se-les. Per tal de realitzar els tests de manera ordenada, la primera setmana es faran les proves als professors i a partir del 4 i fins al 8 de setembre es faran als infants de primària, és a dir, dels que tenen una edat compresa entre 6 i 11 anys, que representen uns 5.000 alumnes. Aquest grup d’estudiants començarà el curs l’endemà de la diada de Meritxell, el dia 9 de setembre, tal com és habitual. La data concreta en què cada estudiant haurà de sotmetre’s a la prova es comunicarà als progenitors en una carta que el Govern enviarà als centres educatius i aquests, que tenen les adreces de les famílies, la faran arribar al domicili familiar. La segona fase de proves es farà a partir del 9 de setembre per als alumnes de més d’11 anys, que començaran les classes de Secundària, Batxillerat i Formació Professional el 14 de setembre i que representen uns altres 5.000 estudiants.
Etiquetes
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts