x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Un milió d'euros menys de 'tax free'

L’Agència Tributària espanyola va retornar fins al juliol poc més de 332.000 euros, mentre que en el mateix període de l’any passat la xifra va ser d’1,2 milions
La màquina instal·lada a la duana de la Farga de Moles facilita el retorn de l'IVA amb el sistema DIVA.

Un milió d'euros menys de 'tax free'

La màquina instal·lada a la duana de la Farga de Moles facilita el retorn de l'IVA amb el sistema DIVA.

ARXIU
Actualitzada 17/08/2020 a les 06:09
L’Agència Tributària espanyola ha retornat des de principi d’any fins al 31 de juliol 332.197 euros en concepte d’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) a residents del Principat, segons les dades facilitades per Hisenda. La xifra és notablement més baixa de la que es va registrar durant el mateix període de l’any passat, quan en total es van tornar 1,2 milions.

El motiu és clarament l’impacte que ha tingut la Covid-19 en el tancament dels comerços i també de les fronteres, tal i com s’observa amb les dades desglossades per mesos. Així, mentre el gener i el febrer les quantitats oscil·laven entre els 80.000 i els 70.000 euros, el mes de març van caure fins als 25.782, quan la pandèmia va arribar de ple al país. La davallada forta és, però, al mes d’abril, quan l’import retornat va ser de només 741 euros, mentre que el mes d’abril del 2019 la xifra ascendia als 190.272 euros. El maig els números van pujar però encara molt per sota dels habituals amb 10.670 euros retornats i no és fins a partir del juny, coincidint amb la reobertura de fronteres i de molts sectors comercials, quan la xifra es dispara per sobre dels 80.000 euros. El mes passat, l’import va arribar als 65.800 euros.

La diferència també es veu fàcilment si es comparen el nombre de formularis per sol·licitar la devolució de l’IVA que s’han fet en els dos períodes. Mentre que els primers set mesos del 2019 se’n van demanar 41.158, fins al mes de juliol d’enguany només se n’havien tramitat 11.392.

Majoritàriament alimentació
Des de l’Agència Tributària van indicar que no tenen una estadística sobre la tipologia dels productes sobre els quals es demana la devolució de l’IVA i van afirmar que són molts diversos. No obstant, sí que van assenyalar que la major part correspon a productes d’alimentació, tot i que també n’hi ha de perfumeria, cosmètica i farmàcia. Un exemple n’és el balanç que fa la cadena de supermercats Mercadona, instal·lada a la Seu d’Urgell, que tot i que no va donar dades concretes dels mesos posteriors al confinament, sí que va indicar que la reobertura de fronteres ha fet incrementar les vendes. En anys anteriors ha xifrat el percentatge de les compres dels residents andorrans que sol·liciten la devolució de l’IVA en un 30% del total.


El nombre de sol·licituds de tax free s’ha multiplicat els darrers anys després que a mitjans del 2018 Espanya eliminés el límit de 90,15 euros per tenir dret a la devolució de l’IVA i que el gener de l’any passat s’implementés el sistema DIVA de tramitació digital, que permet fer el tràmit per a la devolució de manera molt més àgil i ràpida a través de la lectura d’un codi de barres que els ciutadans passen per la màquina instal·lada a la duana.


La consolidació del nou sistema es fa evident amb les xifres, que han repuntat ràpidament a partir del moment en què la frontera hispanoandorrana es va reobrir. Així, mentre que a l’abril es van segellar només 41 demandes de tax free, al juny ja van ser 1.939 i al juliol 2.349. També és important mostrar, però, que les xifres són força inferiors a les de l’any passat, quan entre juny i juliol es van signar més de 8.700 DIVA. Caldrà veure com evoluciona la pandèmia i en conseqüència l’economia i si els residents opten enguany pel mercat intern o segueixen creixent les compres a fora amb l’estalvi de l’IVA. En total, al llarg del 2019 l’Agència Tributària va retornar 1,6 milions d’euros a residents del Principat i es van segellar 54.858 peticions.
Etiquetes
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts