Reportatge

Preservar la flora i la fauna

La vall de Sorteny compta amb un nou pla rector actualitzat de cara als propers quatre anys. Entre altres novetats, hi ha el foment de l’apicultura, les restriccions de pas de les BTT i ginys elèctrics, com també la Casa de la Muntanya amb una exposició sobre la natura.

Preservar la flora i la faunaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Millorar la qualitat i la protecció de la flora i la fauna. Aquest és l’objectiu que contempla el nou Pla Rector de la vall de Sorteny. Un document essencial per definir les zones de protecció i l’aparició d’espais amb hàbitats sensibles.

Una de les actuacions més rellevants és la potenciació de l’apicultura. El comú ha fet la concessió d’uns terrenys entre els mesos de juny i octubre per dur a terme el que el cap de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Riba, qualifica “d’alta gamma”. Enguany hi ha un únic apicultor amb set arnes “que afavoreixen la pol·linització”. A més, afavoreix l’educació ambiental, ja que hi poden sorgir propostes turístiques.

“Fa vint anys que tenim la mateixa exposició” diu Riba fent referència al Centre de Natura de la Cortinada. Després de dues dècades al mateix lloc, els tècnics encarregats d’explicar les espècies que trobem a la vall, el 2021 ho faran des de la Casa de la Muntanya, que s’ha convertit en la nova oficina de turisme. Mentrestant, l’edifici de la Cortinada, propietat del Govern, haurà de decidir què hi vol posar.

Tauletes digitals, plafons, projectors i recursos tecnològics d’última generació. El cap de Medi Ambient assegura que amb el nou espai, el que es fa és “aprofitar al màxim les possibilitats que tenim per fer-ne una exposició atractiva”. Si bé és cert que a la Cortinada hi passaven generalment unes 15.000 persones anualment, aquesta nova ubicació, més accessible, podrà triplicar el nombre d’interessats. La valoració que Riba en fa, doncs, no és de pèrdua. Al contrari, creu que serà beneficiós que tothom qui vulgui pugui tenir coneixement de la zona en què es troba i el respecte al medi.

Nous espais, foment de la fauna, però també restriccions de pas. La vall de Sorteny compta amb espècies úniques. És important regular els accessos. Així, una altra de les mesures del document és la regularització de pas de les bicicletes i les BTT o els ginys elèctrics. La proposta només contempla que es pugui anar fins al refugi mantenint una velocitat màxima de vint quilòmetres per hora. Altrament, si es vol fer una altra ruta, la qual cosa Riba assegura que pot ser dificultosa, s’haurà de demanar permís i anar sempre amb un guia autoritzat per evitar que hi pugui haver desperfectes. Els estudis avancen a mesura que ho fa el medi. El que ara es veu amb bons ulls potser d’aquí a uns anys, no. Així, el pla rector d’aquí a 4 anys haurà de tornar a ser actualitzat, com marca la normativa.

tracking