pandèmia mundial

Exteriors admet que no pot fer res amb les quarantenes imposades per tercers

Ubach treballa amb els contactes diplomàtics però confessa la dificultat d’incidir-hi

Exteriors admet que no pot fer res amb les quarantenes imposades per tercersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les quarantenes que els estats imposen als viatgers andorrans que visiten els seus països o pels turistes que vinguin a Andorra, es mantindran, almenys a curt termini. Així ho va confirmar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que va admetre que “fer-los canviar de criteri (als estats que imposen restriccions i quarantenes en els viatges a Andorra) és molt complicat”. No obstant això, la ministra va parlar dels esforços diplomàtics que fa el Principat i va dir que “des del ministeri estem en contacte regular amb els països de la Unió Europea i assimilats per exposar la situació sanitària d’Andorra, i és una situació que és cert que hi ha casos detectats però són casos lleus, sense complicacions hospitalàries”.

Ubach va voler recordar que “tenim una població d’uns 77 mil habitants. Això ho dic perquè quan es fan estadístiques i es fan els càlculs, sortim perjudicats perquè es fan en base a 100.000 i sortim amb dades molt elevades. I aquest és el motiu principal pel qual alguns estats posen limitacions”. A més a més, la titular d’Exteriors va afirmar que “hem de tenir en compte que aquí fem moltes proves i cada mes es cribra aproximadament el 3% de la població del país. Per tant, és normal que surtin més casos, però perquè es fan moltes proves”. La ministra va afegir que “el que procurem és que a través de la informació pugui permetre a tots els estats actualitzar la seva percepció i que serveixi per canviar la seva decisió d’establir restriccions per a viatjar a Andorra, però això no és automàtic”.

Sobre els residents andorrans que vulguin sortir fora del país de turisme, Ubach va comentar que “el que és important destacar és que els que vulguin viatjar contactin directament amb els països, perquè a vegades hi ha canvis que és fan de manera molt ràpida. I per això és important, per estar segur del que requereix visitar el país cal contactar directament amb les diferents institucions consulars que tenen”. A més a més, la ministra també va recordar la importància que els serveis consulars andorrans tinguin constància de les sortides del país en els temps actuals i va recomanar que “els que hagin de viatjar es puguin registrar al registre de viatgers, i si hi ha algun problema, ens contactin. Des del cos diplomàtic intentarem ajudar i resoldre qualsevol problemàtica que els pugui sorgir”.

Restriccions a espanya

Un altre dels problemes que es troben les persones que volen viatjar a Andorra és el de les restriccions que molts estats han imposat o estan imposant a Espanya, país pel qual cal passar en la majoria de casos que es requereix un viatge en avió. Ubach va afirmar que aquestes situacions amb països tercers “són delicades, perquè aquestes decisions es prenen en base a les dades sanitàries d’un altre país, però acaba repercutint en nosaltres”.

Finalment, Ubach va comentar que des del cos diplomàtic “expliquem que nosaltres som un país que no té aeroport i que ens veiem obligats a fer aquests trànsits. Treballem, doncs, per trobar solucions que puguin ser les més àgils i flexibles possibles per a tothom que hagi de viatjar”.

Un altre dels arguments que esgrimeixen des del ministeri d’Afers Exteriors als diferents estats per tal d’aconseguir que es flexibilitzin les mesures relatives als confinaments per als viatges a Andorra, és la gran quantitat de visites turístiques que té el país. En aquest sentit, la ministra Ubach va destacar que “durant el mes de juliol hem tingut un total de 370.000 entrades de visitants al país, sense que es produís cap situació de risc. És molt important tenir en compte aquestes dades de turistes que venen a Andorra, per tal de posar en context la situació en què estem i com s’està abordant la crisi sanitària mundial”.

Finalment, la ministra va destacar que “si per tal de facilitar el trànsit dels nostres residents que hagin de viatjar fora, ja sigui per plaer o per feina, cal fer una prova TMA al sortir del país per donar seguretat als països, és una situació que es pot estudiar”.

tracking