Òbit

Mor Francesc Badia, el darrer veguer episcopal, als 97 anys

El difunt va ser l’últim a ocupar el càrrec de veguer episcopal abans de la Constitució

Mor Francesc Badia, el darrer veguer episcopal, als 97 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exveguer Francesc Badia i Batalla va morir ahir als 97 anys. Badia va ser l’últim veguer episcopal, càrrec que va ocupar des del 1972 fins al 1993, quan va desaparèixer la institució amb l’aprovació de la Constitució. El funeral se celebrarà demà a les deu del matí a l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà i la família rebrà el dol al tanatori de Sant Julià avui de 10 a 13 i de 16 a 19 hores.

Badia va néixer el 1923 a Montblanc i el 2008 va publicar un llibre biogràfic sobre el Copríncep episcopal Justí Guitart, on revelava aspectes inèdits de la història d’Andorra descoberts arran de la investigació de documents dels arxius episcopals. L’exveguer va rebre l’octubre del 2009 la creu de cavaller comanador de l’orde de Sant Gregori, concedida pel Papa Benet XVI i que li va lliurar el Copríncep Joan-Enric Vives en un acte al Palau Episcopal on es va condecorar també l’excap de Govern Albert Pintat.

Reconeixements

L’excap de Govern Jaume Bartumeu va lamentar la defunció de Badia a través d’una piulada on va destacar el paper que va tenir en la taula tripartida que va discutir i pactar la Constitució el 1992. En aquest sentit va recordar que es va treballar en “reunions llargues i tenses, debats jurídics i política i, al capdavall, l’acord”.

Càritas laurediana també va fer un reconeixement públic agraint-li la feina feta com a membre i “voluntari molt actiu” de l’entitat. L’ONG va remarcar que Badia va posar en marxa molts dels projectes de l’ens “estant sempre atent a les necessitats dels altres” i va fer un agraïment pel “mestratge, per tanta bondat, dedicació i amor sembrat”.

Mor Francesc Badia, el darrer veguer episcopal, als 97 anys

tracking