x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Es podran abatre 181 isards la Setmana de caça

La cabana se situa en 1.234 caps i assoleix la xifra més alta dels darrers vint anys
La Setmana de caça de l'isard se celebrarà del 13 al 20 de setembre.

Es podran abatre 181 isards la Setmana de caça

La Setmana de caça de l'isard se celebrarà del 13 al 20 de setembre.

ARXIU
Actualitzada 15/08/2020 a les 06:29
Els caçadors podran abatre fins a 181 exemplars durant la Setmana de l’isard, que se celebrarà de diumenge 13 de setembre a diumenge 20 del mateix mes. Ho va decidir ahir la comissió de seguiment de la caça, reunida després de finalitzar el recompte d’isards realitzat pels banders amb la col·laboració d’alguns caçadors les darreres setmanes. Presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, la comissió va aprovar els plans de caça de l’isard per a aquest exercici.

Finalitzats els recomptes sobre el terreny i un cop analitzades les dades obtingudes, s’han registrat un total de 1.234 isards a tot el territori. La dada absoluta mostra una tendència a l’alça durant els darrers anys i se supera la xifra assolida l’any passat, sobrepassant, novament, la dada més alta que s’ha computat en els darrers vint anys.

Segons va informar el Govern en un comunicat, l’increment s’atribueix a un bon creixement de la població, a un bon control i regulació per part de les autoritats competents i a les condicions meteorològiques caloroses de l’estiu, que han permès l’abundància d’animals a les zones més fresques del país.

Després de la reunió es va aprovar l’ordre ministerial que fixa en 181 el total de captures permeses per a la Setmana de caça de l’isard i de 33 isards al vedat de caça d’Enclar.

Nombre total de captures
El nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i als vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 908, gairebé un 8% superior als isards registrats l’any anterior. Per determinar la xifra d’exemplars que es poden caçar també es té en compte l’índex de creixement, que ha estat d’un 21,59%, i l’índex de captura, del 20%.


El nombre total de captures permeses representa que podrà caçar un isard cada colla d’un mínim de quatre, ja que s’hi han inscrit un total de 576 caçadors. Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad, són del 24 al 31 d’agost vinent, ambdós inclosos, i cada colla haurà de ser de quatre caçadors com a mínim.

Les captures previstes durant la Setmana de caça de l’isard es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cada quatre caçadors. En cas que hi hagi captures restants se’n farà el sorteig el 2 de setembre entre els 123 caçadors que han col·laborat en els censos poblacionals o que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior (l’any passat van ser 83 els caçadors col·laboradors). Les anelles de captura dels animals a abatre durant la Setmana cinegètica es podran recollir del 9 al 18 de setembre al servei de Tràmits del Govern.

Des de la comissió es va recordar l’existència d’un punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura al cos de banders.

Caça al vedat d’Enclar
Amb referència al vedat de caça d’Enclar, la comissió de seguiment de la caça va informar ahir que s’han comptat 326 exemplars, un nombre d’animals gairebé idèntic al recompte de l’any passat, que es van registrar 327 isards.

La comissió cinegètica també va aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de 32 captures selectives més una de trofeu mascle, que representa un índex de captura del 10%. El sorteig per a aquest pla de caça està previst per al 2 de setembre, va informar el Govern en el comunicat.
 
L'ANY PASSAT ES VAN MATAR 135 BÒVIDS, AMB 4 INFRACCIONS
La Setmana de caça de l’isard de l’any passat es va tancar amb un total de 135 captures de les 168 autoritzades per la comissió de seguiment i amb la participació de 556 caçadors. Durant la Setmana cinegètica es van obrir un total de quatre expedients per diverses infraccions. Concretament, els banders van denunciar dues infraccions per desplaçar isards de manera prohibida i dues més per manca de les llicències necessàries per participar a la cita.
Veure’n més
40
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts