x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

El Pas enmig de la Covid

Els comerciants, restauradors i hotelers es mostren positius tot i els mals pronòstics per al mes d’agost. Tot i així, reiteren que la clientela gasta menys diners que de costum i un possible rebrot faria que molts d’aquests comerciants no poguessin tornar a obrir més.
Turistes al Pas de la Casa.

El Pas enmig de la Covid

Turistes al Pas de la Casa.

Fernando Galindo
Actualitzada 16/08/2020 a les 16:54
    Cristina Pantebre Andorra la Vella
La imatge dels carrers del Pas de la Casa és ara molt diferent de la de fa uns mesos. Turistes i visitants omplen els comerços i les terrasses dels bars i restaurants de la localitat encampadana. Però, per als restauradors, comerciants i hotelers de la zona no ha estat tot flors i violes i, de fet, entre ells calculen que un 85% dels establiments ha tingut dificultats per poder reobrir els negocis després del confinament obligatori a causa de la Covid-19 els mesos passats.

Dins de l’eix comercial del Pas de la Casa hi ha opinions bastant variades respecte a la reobertura del sector turístic, però tots coincideixen que si hi hagués un rebrot que obligués a un nou tancament de la frontera francoandorrana el resultat econòmic seria nefast i quasi impossible poder-se recuperar. L’encarregat de l’hipermercat Paradís, Carles Martos, assegura que les vendes han disminuït notablement, “entre un 10 i un 20 per cent”, i confessa que “la veritat és que tenim por. El nostre negoci i el de molts altres penja d’un fil.” Una opinió que comparteix el treballador a càrrec del supermercat del sud: “Hem tingut un nivell de vendes correcte, però considerem que no és suficient per poder pal·liar totes les despeses d’aquests mesos sense compradors.” “Tot ha canviat molt i alguns de nosaltres no ens podem adaptar a aquesta nova situació”, alerta.

En la mateixa línia s’expressa el propietari de la botiga D’votion, Joel Castro, que assegura que “abans la gent gastava amb molta més facilitat, ara s’ho pensa molt més a l’hora de fer la compra”. “Generalment l’estiu és molt bo, hem tingut sort de poder obrir les nostres portes un cop més, ja que un segon confinament no seria gens fàcil per al nostre negoci”, considera. Hi ha comerciants, però, que són més positius. Des de l'FNAC, indiquen que estan molt satisfets de com els estan anant els mesos de juliol i agost, malgrat que no estan complint del tot els objectius marcats. “Les vendes van molt bé, la gent té ganes de gastar i això beneficia les dues parts”, manifesten.

Enguany, els comerciants tenen clar que el 90% dels visitants del Pas són de nacionalitat francesa. Altres anys apunten que tenien turistes de tot Europa, com ara búlgars, anglesos o turcs, que s’animaven a passar uns dies al Principat. Aquest any, els comerciants saben que el seu públic s’ha reduït considerablement i per aquest motiu els comerços estan inundats d’ofertes i grans rebaixes per intentar captar clients. Amb tot, alguns afirmen que no a totes les zones del Pas l’afluència és la mateixa. “Al Pas hi ha la zona alta i la baixa, un rep molts més turistes i compradors que l’altra i la Covid-19 encara ha accentuat més aquestes diferències”, comenta la Laurence.

Pel que fa el sector de l’hostaleria, els pronòstics eren molt fluixos ja que, com assegura l’Enric, gerent de l’hotel Casado, “tot i que el pitjor ja hagi passat, els turistes continuen amb incerteses sobre el seu allotjament”. A l’hotel Katmandú, el 70% de les seves reserves per als mesos de juliol, agost i setembre han estat anul·lades, però han de cobrir despeses i pagar el sou als deu treballadors. Els carrers de la localitat encampadana, però, han recuperat ara el caliu dels turistes que passegen pel carrer principal del poble i quan se’ls pregunta per què han triat Andorra com a destí coincideixen a destacar que consideren el Principat un destí segur i amb les mesures de seguretat i prevenció suficients. “Ens agrada moltíssim venir a passar uns dies a Andorra cada any, ens sentim acollits i els preus del tabac, l’alcohol i els perfums són irresistibles (riu)”, expliquen molt contents la Melissa i el Philippe, una parella de Tolosa que tenia clar que el seu primer viatge postpandèmia mundial seria al Principat.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts