TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Maria Ubach

“La Cimera ens posiciona com a país a favor de la innovació”

L’executiu aposta perquè l’esdeveniment internacional serveixi per donar visibilitat a andorra i que serveixi de palanca per abordar noves oportunitats econòmiques i de negoci

“La Cimera ens posiciona com a país a favor de la innovació”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cimera Iberoamericana és un dels principals reptes que aborda el ministeri d’Afers Exteriors durant aquesta legislatura. En parlem amb la titular de la cartera, Maria Ubach.

Tenint en compte que es va haver de posposar la Cimera de caps d’Estat per fer-la presencial, està confirmada oficialment la nova data?

El Govern vam proposar el 22 d’abril per portar-la a terme i tots els estats membres hi van estar d’acord. Així que podríem dir que la data està fixada. Ara només falta que a la reunió ministerial d’Afers Exteriors que hi ha prevista per al novembre i que es farà telemàticament quedi ratificada i fixada oficialment.

Per què van proposar aquesta data?

Un dels principals ítems que vam tenir en compte era que no coincidís amb cap altre gran esdeveniment internacional i que hi poguessin assistir tots els membres de la Conferència Iberoamericana, que en principi van veure bé la data.

Es mantenen totes le reunions prèvies a la Cimera?

Sí, tot i que tal com hem fet fins ara seran de manera telemàtica. A banda de la d’Exteriors, que ja he comentat, n’hi ha d’altres de molt importants, com la de Medi Ambient, que se celebrarà el 16 de setembre i que fa 10 anys que no es reuneix. I amb el mateix sistema es portaran a terme la ministerial d’Educació i la de Reforma de l’Administració.

Quins objectius s’han fixat en organitzar la Cimera ?

Un dels objectius és donar visibilitat a Andorra en l’escena internacional i particularment a la regió iberoamericana. El tema escollit, la innovació, el podem reprendre en altres organismes internacionals, i això ens posiciona a favor de la innovació. La nostra realitat és diferent a la d’altres països i podem contribuir en aquesta reflexió, i per tant crec que aquí hem de veure el que pot aportar a nivell de la presència internacional que haguem tingut aquesta presidència. Hem de tenir en compte que és la primera vegada que Andorra organitza un esdeveniment d’aquestes característiques.

El Govern està mantenint contactes bilaterals amb membres de la Cimera?

Hi estem treballant. De moment, hem fet contactes amb Mèxic per tal de veure i tirar endavant un conveni de no doble imposició, tal com estem realitzant amb diversos països com Holanda, que està molt avançat.

Però, a més a més, la Cimera té altres trobades paral·leles.

Sí, i aquí és molt important el Fòrum econòmic i empresarial que està organitzant la CEA, i que serà molt important per a les empreses i per als sectors econòmics del país. Aquesta se celebrarà durant els dies 21 i 22 d’abril, just abans de la Cimera. Tots els esdeveniments han de servir de palanca econòmica per a la part empresarial i es poden obrir noves oportunitats econòmiques.

En un altre ordre de coses. S’ha parlat molt de la situació de l’ambaixada a Brussel·les. En quina situació està?

El cos consular ja s’ha traslladat a les noves oficines, que estan molt més a prop de les institucions europees i del barri Europeu. La nova seu és molt més funcional.

I l’antiga seu, l’han taxat ja per abordar la venda?

No està decidit encara que s’acabi venent. L’edifici de l’ambaixada d’Andorra és antic i necessita una rehabilitació important i, per tant, per qüestions de seguretat i funcionalitat, era important que el cos consular es pogués traslladar a la nova seu. L’edifici segueix sent propietat del Govern, a l’espera de decidir si es fan obres de rehabilitació per recondicionar-lo. Pensem que les darreres obres es van fer fa trenta anys. Però n’hi ha que s’han de fer, per tal que sigui el més adient per als cossos diplomàtics. Recordo que a l’inici era una oficina de turisme, després s’hi va afegir l’ambaixada i ara només hi ha els serveis de l’ambaixada. S’estan valorant diverses opcions, la venda encara no està decidida.

En la mateixa línia, estan estudiant obrir noves ambaixades?

Ara per ara no està dins de les prioritats de Govern. Aquesta ha d’estar acompanyada d’uns objectius i un projecte i ara per ara mantenim les vuit ambaixades que tenim. Fora, l’única que tenim és la d’Amèrica del nord.

I tenen constància de l’interès de nous països a instal·lar cossos consulars a Andorra?

A dia d’avui no en tenim constància. Hi ha una vintena de cònsols honoraris que col·laboren i duen a terme gestions que fan els diplomàtics i els cònsols que estan acreditats a Andorra.

tracking