Medi ambient

Millora de la qualitat de l'aigua

L’augment d’invertebrats al riu denota una millora constant des del 2005 en termes biòtics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La qualitat de les aigües superficials al país ha millorat respecte al 2018. Així ho va indicar ahir la cap d’àrea del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern, Laura Coll, en la presentació dels resultats del 2019. “Enguany hem obtingut un valor del 97% d’estacions amb qualitat excel·lent i passable i d’aquestes el 86% se situen entre excel·lent i bones”, va expressar, per detallar que el 2018 aquest valor se situava al 84%. Coll va apuntar que la millora es deu al desenvolupament del pla de sanejament, “que va implantar tota la construcció dels col·lectors generals i de les depuradores”.

En aquesta línia, va assegurar que “estem tractant uns vint milions de metres cúbics d’aigües residuals l’any, això fa que pràcticament es depurin totes les aigües del país”. Tanmateix, va explicar que a banda de sanejar les aigües es fa una neteja dels residus que es troben al riu i el manteniment de la vegetació de riera. Pel que fa a l’obtenció de les mostres, es fa en les 37 estacions de qualitat que es troben repartides per tot el territori i que avaluen diferents escenaris, ja que algunes es troben a la sortida de la depuradora i altres en nuclis urbans o a la capçalera.

“Tenim una xarxa de punts de control i periòdicament es fan analítiques i mostrejos. S’analitza tant la qualitat fisioquímica com la biòtica. Dins de la fisicoquímica analitzem diversos paràmetres com el pH, la terbolesa, amonis o nitrats”, va exposar Coll.

Quant a l’anàlisi biòtica, Alain Grioche, tècnic del medi aquàtic, va exposar que cada any fan mostrejos a la tardor per observar els animals invertebrats que viuen al riu: “Aquests animals són bioindicadors perquè algunes espècies són molt sensibles a alguns tipus de pol·lució. Hi ha una taula de referència i en funció de les espècies que trobem o no sabem si hi ha hagut una pol·lució d’hidrocarbur, de matèries orgàniques o de problemes d’escalfament de l’aigua o del cabal.”

En relació amb els resultats dels mostrejos, va concloure que “hem apreciat una millora constant de la qualitat des de l’any 2005”. I va especificar que molts dels animals que va extreure durant la compareixença al riu de Tristaina abans no es trobaven enlloc, mentre que ara són presents a gairebé tot el Principat. “Això denota que la qualitat ha millorat d’una manera notable.” En aquest sentit, va manifestar que es regeixen per uns criteris bàsics europeus en la metodologia que s’ha de fer servir i la determinació dels animals. Aquests criteris s’utilitzen arreu del món i “permeten comparar la qualitat dels rius amb altres països”.

A més, va afegir que aquests macroinvertebrats són interessants perquè es converteixen en l’aliment de tota la fauna que hi ha al voltant del riu: truites, culleretes, merla d’aigua, aranyes d’aigua... “Hi ha un munt d’animals que viuen al voltant del riu i que s’alimenten d’això. Per tant, si trobem aquests macroinvertebrats, la resta de la vida que es fa al voltant del riu serà beneficiosa.”

Millora de la qualitat de l'aigua

Millora de la qualitat de l'aigua

tracking