numismàtica

La nova moneda de col·lecció commemora el sufragi femení

El Govern emetrà 60.000 peces per celebrar-ne el cinquantè aniversari

La nova moneda de col·lecció commemora el sufragi femení

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova moneda de dos euros andorrana de col·leccionisme es dedicarà a la commemoració dels cinquanta anys del sufragi universal femení. L’executiu encu­nyarà 60.000 peces de la segona moneda de col·leccionisme cor­responent al 2020 i està previst que surtin a la venda en el quart trimestre de l’any. La primera moneda de col·leccionisme emesa el 2020 es va dedicar a la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, i en aquest cas es van encunyar 73.500 peces.

El disseny de la moneda mostra una cara femenina dins d’un embolcall d’interminables línies en moviment. Aquestes línies estan formades per noms femenins molt junts, fet que dificulta la seva lectura individual, com un homenatge a la solidaritat de les dones en la lluita pels seus drets.

Les inscripcions 50 anys del Sufragi Universal Femení i Andorra 1970-2020 completen el disseny. Aquestes inscripcions també s’incorporen al moviment de les línies, per donar més importància a l’aniversari que es commemora amb la posada en circulació de la moneda de col·lecció.

La moneda vol recordar el camí fet fins que Andorra va aprovar el vot femení. El 18 maig del 1967 un grup de dones van fer una crida a la signatura d’una súplica que després havia de ser lliurada al Consell General perquè els atorgués el dret a vot i a ser elegides. Van aconseguir un total de 378 firmes de dones majors de 25 anys i el Consell General va respondre a la iniciativa el 4 de juliol del 1969 atorgant-los el dret de vot però no el de ser escollides. No va ser fins al 1973 que el parlament va acordar el dret de les dones a ser escollides.

tracking