seguretat

El sindicat de la presó posa en dubte les mesures de seguretat

Critiquen la manca de transparència de l’anterior gestió del centre i del ministeri de Justícia respecte a les actuacions realitzades

El sindicat de la presó posa en dubte les mesures de seguretatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat d’agents penitenciaris va criticar les mesures que s’estan emprenent arran de la fuga de José Luis Tribaldos l’octubre passat. En aquest sentit, David Bernaus, portaveu i tresorer del sindicat, va afirmar que “malauradament no se’ns ha informat de res del que s’està fent i per tant no podem quantificar quin grau d’implantació de l’informe s’està seguint”. A més a més, Bernaus va comentar que “aquest informe s’ha fet per part d’institucions franceses, però ningú ha tingut en compte que el sistema penitenciari francès no té res a veure amb l’andorrà i no s’han tingut en compte totes les nostres especificitats”.

“Era un document que sobre el paper s’aguantava justet, però que en el moment de posar-lo a la pràctica no s’aguanta per enlloc”, va dir Bernaus, que va afegir que “en lloc d’optimitzar la feina, passa més aviat el contrari, que en molts casos dupliquem o fins i tot tripliquem la mateixa actuació”. Sobre com va dur a terme la implementació del pla francès l’antiga direcció, Bernaus va lamentar que “no s’ha portat gaire bé; no ens tenien al dia”, i va afegir que “no era un problema únicament de la direcció, sinó que des del ministeri de Justícia se’ns deia que hi havia coses que millor que no les sabéssim”.

En aquest sentit, va afegir que “hi ha moltes coses que podrien haver millorat, perquè al cap i a la fi som nosaltres els professionals que estem en el dia a dia i que, per tant, podíem haver aportat la nostra experiència per tal d’evitar que passessin les duplicitats en les tasques”. Bernaus també va confirmar que s’havien reunit amb l’antiga direcció i els havien transmès totes les actuacions que ells consideraven que no eren òptimes.

Bona acollida

Per contra, des dels sindicat d’agents penitenciaris van valorar de manera molt positiva l’arribada de Miquel Àngel Garcia a la direcció de la presó i del sotsoficial Oriol Magrinyà com a director adjunt. En aquest sentit, Bernaus va dir que “estem tots força satisfets. Potser no eren els directius que pensàvem que podien sortir, però els rebem amb molt optimisme”.

Sobre el fet que siguin ja dues persones que fa anys que treballen a institucions penitenciàries i que actualment desenvolupaven tasques de comandaments intermedis, el portaveu del sindicat va dir que “a priori sí que és una bona notícia. Però el nostre sector és especial i si no es gestiona amb cura, el fet que hagin format part del cos pot acabar sent contraproduent”. Precisament, sobre la seva arribada i la implementació de l’informe realitzat després de la fuga de Tribaldos, Bernaus va manifestar que “esperem que ara se’ns pugui escoltar a l’hora de fer la implementació. A més a més, si la nova direcció no ho fes, seria una decepció perquè trairien l’esperit amb què han treballat fins ara sota les tasques de comandaments intermedis”, i va afegir que “esperem que hi pugui haver un feedback més important que el que hem tingut fins ara. No es poden fer canvis en la manera de treballar sense tenir en compte el cos, que desenvolupem la feina. Esperem que es pugui parlar tot el que s’està fent i se’ns mantingui informats de la implementació del pla, tot i que sabem que el ministeri de Justícia és reticent que coneguem amb exactitud les actuacions que s’estan duent a terme”.

Reivindicacions

Finalment, i sobre les reivindicacions que el sindicat podria presentar a la nova direcció, Bernaus va dir que “el que és més important per a nosaltres és poder continuar treballant i avançant per tal de poder garantir la conciliació laboral amb la vida familiar”. No obstant això, el portaveu del sindicat d’agents penitenciaris va dir que “som conscients que acaben de prendre possessió dels seus càrrecs, així que els donarem temps per tal que es puguin situar. Pensem que ara no és el moment de presentar grans reivindicacions”. D’aquesta manera, des del sindicat aposten per donar un marge de confiança a la nova direcció per tal que pugui llimar les problemàtiques de manca de comunicació que hi va haver durant els darrers temps del mandat de Tarroch. En aquest sentit, cal recordar que aquest es va allargar davant la complicació de fer el relleu durant la pandèmia provocada per la Covid-19.

ARXIVEN DOS EXPEDIENTS AMB RELACIÓ A LA FUGA DE TRIBALDOS

El ministeri de Justícia i Interior ha arxivat dos dels expedients disciplinaris que havia obert a dos treballadors del centre penitenciari amb relació a la fuga del pres José Luis Tribaldos el mes d’octubre de l’any passat. Segons va poder saber el Diari, els motius pels quals s’ha pres la desició d’arxivar-los és que a nivell tècnic i laboral els dispositius de la presó no funcionaven correctament i que les càmeres del pati no estaven ben enfocades als punts que s’havien de controlar, fet que deixava sense arguments les acusacions cap als treballadors. Des del sindicat d’agents penitenciaris es va valorar positivament la decisió del ministeri.

tracking